Skip to content back to nav
 
 

”Det giver mig god energi at være frivillig mentor”

frivillig mentor

Sandra er mentor for en ung i Egedal Kommune. Lige nu søger Egedal flere mentorer, der skal støtte unge og voksne autister.

Nyhed skrevet af Christina Adler Jensen|09-08-2018

- Jeg giver et andet menneske følelsen af at være villet. Jeg er ikke en del af familien og heller ikke en af de mange professionelle, der er omkring mennesker, der har udfordringer. Jeg er bare et menneske, der er der, fordi jeg vil, fortæller 21-årige Sandra Klærke, der er mentor for en ung i Egedal Kommune.
Til daglig bor hun på Østerbro og har fuldtidsarbejde i Tivoli. Men mentor-gerningen trækker hende ofte hjem til Egedal, hvor hun er opvokset.

Et menneske blandt de professionelle

Mentorens opgave er først og fremmest at være et menneske…Mentoren skal støtte menteen men også udfordre på områder, hvor det kan være svært. Forinden gennemgår mentorerne et uddannelsesforløb, så de kender problemstillingerne godt, og løbende gives der coaching af Egedal Kommunes professionelle medarbejdere.
- Jeg lytter til min mentee og siger hvad jeg mener. Jeg giver mit "nede på jorden bud" på problemet. Mig og min mentee har arbejdet med det sociale, fordi det var hendes udfordring at være ude og være sammen med andre. Vi har været i Tivoli, i Fields men vi ses også hjemme hos hende. Jeg bruger tid på hende, men jeg har det sådan at man ikke trækker sig ud, bare fordi man ikke lige gider. Mentees har ofte oplevet mange svigt, så man skal være voksen omkring det - og være i det til forløbet slutter, siger Sandra.

Frivillige er velkomne i det kommunale

Mennesker med overskud kan gøre en stor forskel for andre og frivillige ses efterhånden på mange af kommunens områder:
- Det er fantastisk at høre om unge som Sandra, der bruger tid på andre mennesker. Jeg synes det er væsentligt at kommunen inddrager det frivillige arbejde og lade det blive en støtte omkring de kommunale opgaver. Kommunen har jo klare forpligtelser på disse områder og de skal ikke overtages af frivillige, men jeg synes det er helt rigtigt set af Sandra, at mentorerne netop møder mentees som mennesker. I kommunen har vi professionelle - og der er det en anden relation, man har, fortæller Vicky Holst Rasmussen, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget. 

Morten Koch er unge-konsulent i Egedal Kommunes Center for Social Service og har ansvar for mentor-forløbene.
- Lige nu søger vi nye frivillige mentorer mellem 25 og 50 år, som vi kan matche med unge mellem 18-35 år, der har autisme. Det kan være unge der står over for nye udfordringer, som at skulle starte på en uddannelse, i et praktikforløb eller på et flexjob. De kan have brug for støtte omkring det sociale eller helt konkret sparring på, hvordan man får en hverdag til at hænge sammen, fortæller Morten.
Hvordan man gør det og hvordan man støtter en person med autisme lærer mentorerne på et uddannelsesforløb, der også omfatter uddannelse i konflikthåndtering, samtaleteknik og meget mere. Når du stopper som mentor modtager du et frivillighedsbevis for din indsats.

Fakta:

En mentor bruger cirka 10 timer om måneden. Forinden gennemgår mentorerne et uddannelsesforløb. Et mentorforløb aftales typisk for en periode på 6-12 måneder. Omfanget af kontakten med den unge kan variere fra telefon og SMS-kontakt, nogle gange pr. uge, til jævnlige møder med mentee. 

Se jobopslaget her. 

Vil du vide mere?

Morten Koch, unge-konsulent, tlf.72598381, Morten.koch@egekom.dk
Pia Hjørtoft, afdelingsleder Tofteparken, tfl. 72599374, pia.hjortoft@egekom.dk