Skip to content back to nav
 
 

Årets første mølledag

Majstang på Skenkelsø Mølle

Årets første mølledag på Skenkelsø Mølle Museum fejres ved afholdelse af majfest lørdag den 4. maj klokken 10.00 – 14.00.

Nyhed skrevet af Birgitte Østrøm|29-04-2019

Der er lagt op til en festlig fejring af forårets komme, hvor der bliver rejst en majstang pyntet med blomster og kranse efter alle forskrifter. Selvom majstang oftest forbindes med Sverige, har det også været en dansk tradition i det gamle bondesamfund at markere foråret med en krans. Dette har udviklet sig til en ny tradition i Egedal Kommune.

Museet har truffet aftale med Danmarks første dedikerede grødbar: GRØD, der har sat sig for at redefinere grødbegrebet. Grød behøver ikke længere være klistret og kedelig havregrød. Man vil få smagsprøver på lækker, delikat og alsidig grødoplevelser. Mød de københavnske iværksættere, der er på en mission for at vise verden, at grød kan smage himmelsk.

Se også årets særudstilling på museet: 'Flittige Hænder'. Her kan du gå på strejftog i museets fine samling af tøj og dragter.

Program

Fra kl. 10 til 10.30 vil majstangen blive pyntet med blomster og forårsløv, hvor de besøgende kan deltage og hjælpe til. Derefter rejses majstangen ved fælles hjælp kl. 10.30.

klokken 10.30 vil MIXOS-koret under ledelse af Sarah Strange Lundtoft synge foråret ind - og forhåbentlig vil publikum også synge med.

For børnene vil der fra kl. 11.00 blive lejlighed til at fremstille deres helt egen miniature majstang til at tage med hjem pyntet med bånd i flotte og spraglede farver, for i Skolestuen har skoleholder Frk. Friis nemligtimer i sløjd, hvor produktion af majstang står på programmet.

Prøv også at sætte tænderne i lækker frisklavet GRØD. For grød hænger helt naturligt sammen med en mølle, hvor der bliver forarbejdet de kornprodukter, der tidligere i bondesamfundet indgik i den daglige grød. Nu er grøden imidlertid blevet trendy - og gået fra kedelig hverdagsmad til hip gourmet-spise.

Møllen står klar til at male mel til den nye sæson. I løbet af vintersæsonen har møllelauget passet møllen, så den kan fremstår flot til sæsonstarten - og der har netop været afholdt et møllepasserkursus på Frilandsmuseet, hvor møllens frivillige er blevet uddannet i sikker drift og kørsel med møllen. Møllelauget vil også kunne opleves i deres flotte nye møllertøj. 

Møllen har igen valgt også at formale spændende kornsorter til mel. Årets hit er Ølandshvede, der er en svensk landhvede med særlig gode bageegenskaber og smag. Endvidere vil der være friskmalet mel på stenkværn af spelt, emmer, enkorn, svedjerug,  og hvede - alt sammen spændende meltyper, der kan give det hjemmebagte brød ekstra smagsindtryk.

Nyd også en kop kaffe eller te med hjemmebagt kage i møllehaven i museets café.

Der vil være aktiviteter og oplevelser for hele familien, der er gratis adgang og alle er velkomne.

Arrangementet finder sted i samarbejde med møllelauget og Ølstykke Historiske Forening. 

Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke.

 

 

For børnene vil der fra kl. 11.00 blive lejlighed til at fremstille deres helt egen miniature majstang til at tage med hjem pyntet med bånd i flotte og spraglede farver.I Skolestuen har skoleholder Frk. Friis nemlig timer i sløjd, hvor produktion af majstang står på programmet.