Skip to content back to nav
 
 

Svenske Slaget i Smørum den 26. maj

Svenske Slaget i Smørum

Årets folkelige renæssancefestival, 'Svenske Slaget i Smørum', løber af staben søndag den 26. maj til lyden af lut og lire samt sværdslag og kanonslag.

Nyhed skrevet af Susanna Asven|16-05-2019

Hvad er lyden af de go'e gamle, urolige og utrolige dage i 1659? Er det sværdslag og kanonslag? Kampbrøl og dødsrallen? Eller liflig musik fra lut og drejelire? Eller måske den klingende lyd, når 'Egedaleren' ruller?

Lyden af gamle dage

Søndag den 26. maj 2019 kan man slå ørerne ud og lytte til livet for 360 år siden.

Bægerklang og knivskraben
Kl. 11:30 åbner madboderne med en menu som fra renæssancens dage med fx håndbrygget øl og helstegt pattegris over knitrende ild.

Strengelej og fløjtespil
Renæssancens musik kan nydes på lut og drejelire og også på træfløjte, når Egedal Musikskole blæser an til blokfløjtekoncert.

Sværdslag og fægtekamp
Intet Svenske Slag uden en god kamp! Kl. 12 åbner fægteskolen med klingende kårder og fra kl. 12-16 kan børn råbe og huje løs på rollespils-arenaen forud for 'Børneslaget', der starter kl. 14.45. I voksenrækken er der kampscene med gøngernes storm og fægteopvisning med Skuespilskompagniet. 

Hovslag og hestespark
Hesten var i 1600-tallet uundværlig som ridedyr og trækdyr og også uundværlig i kampen på slagmarken. Hesten hyldes i år i sit eget show, når der kl. 14 er opvisning i krigsøvelser til hest. I mindre målestok vil der dagen igennem være ponyridning for børn rundt om på pladsen.

Lyden af klingende mønt
Igen i år ruller 'Egedaleren' i møntværkstedet, hvor børn og voksne kan slå sin egen værdifulde guldmønt i ægte messing. En Egedaler fås for 10 kroner og udover at minde om en drabelig dag på krigspladsen, kan den bruges som polet i supermarkedernes indkøbsvogne.

Egedaleren er inspireret af rigsdaleren, der var møntbetegnelsen i 1600-tallet og fandtes indtil 1873. I 1600-tallet kostede en god hest 9 daler, et får 1 daler og en tønde korn 1 daler.

Kanonsalut til slut!

Og til allersidst afsluttets årets Svenske Slag med en kanonsalut ved Den Sjællandske Musketergarde! Intet mindre!

Otte år med lokalhistorisk tjubang!

Det er ottende år i træk, at 'Svenske Slaget i Smørum' fylder det grønne område bag Kulturhuset i Smørum. 

Festivalen tager udgangspunkt i en lokalhistorisk begivenhed fra 1659, hvor en gruppe modige bønder fra Smørum nedkæmpede en gruppe grumme svenske lejesoldater, der hærgede og plyndrede området under den svenske konge Karl Gustavs belejring af København. 

Fine damer, kavalerer og lejesoldater

Igen i år er der livagtigt totalteater rundt omkring på pladsen mellem alle boderne, når et større hold af professionelle skuespillere fra Action Art i Værløse - med og uden heste - vil agere bønder og lejesoldater, der udfordrer hinanden. 

Action Art var også med til at levendegøre Svenske Slaget sidste sommer og har tidligere deltaget i store opsætninger på steder som Kronborg, Tøjhusmuseet og Bornholms Middelaldercenter. 

- Vi glæder os vældig meget til at genbesøge Svenske Slaget i Smørum. I år stiller vi igen op med  skuespillere, der vil blande sig med publikum og skabe små scener, der på sjov og overraskende vis refererer til de dramatiske lokalhistoriske begivenheder. Der vil også være fine damer til hest og flotte kavalerer, der laver forskellige 'krigsøvelser' på hesteryg, fortæller chef for Action Art, Tina Robinson.

Krigsskueplads og rollespil

Udover skuespillerne fra Action Art vil der som altid være en større soldaterlejr, hvor både Skuespilskompagniet, Sjællandske Musketergarde, Skånes Caroliner og tyske lejesoldater får hjælp fra Hjemmeværnet til at sætte ekstra meget fut i sagerne, når det store slag 'Stormen på København i 1659' bliver genopført. Børnene kan eksempelvis blive dragon i Smørums bondehær eller kæmpe mod ligeværdige modstandere i rollespils-arenaen. 

Markedspladsen er dagen igennem fyldt med telte, hvor der bliver stegt og brygget, smedet og slået mønt, sunget og spillet, skåret i læder og leget med plantefarver.

Festivalen skydes i gang kl. 12 af borgmester Karsten Søndergaard (V) og kultur- og erhvervsudvalgsformand, Charlotte Haagendrup (K).

Tid og sted

'Svenske Slaget i Smørum' finder sted søndag 26. maj 2019 kl. 11.30 til 16.

Slaget står på det grønne område bag Kulturhuset, Flodvej 68, 2765 Smørum. 

Man kan medbringe sin egen mad og drikke og holde familiepicnic i det grønne.

Der er gratis adgang og alle er velkomne.

Fakta om Karl Gustav-krigene og Svenske Slaget

Mellem 1657-1660 raser Karl Gustav-krigene mellem Danmark-Norge og Sverige.

I 1658 belejrer den svenske konge Karl Gustav og hans 30.000 mand København. Det sker fra en kæmpe lejr kaldet 'Carlstad' ved Brønshøj Torv.

10. februar 1659 bliver stormen på København afværget med hjælp fra blandt andre frihedskæmperen Svend Gønge.

I oktober 1659 nedkæmper bønder fra Smørum 10 svenske lejesoldater, der havde udplyndret området.

Lejesoldaterne bliver begravet på det sted i Smørum, hvor der i dag er rejst en mindesten med inskriptionen: 'Her ligger 10 svenske krigere som faldt for Smørum bønders haand ∙ 1659'.

26. maj 1660 slutter Danmark fred med Sverige.