Skip to content back to nav
 
 

Svenske Slaget 2019 i regn, røg og damp

Svenske Slaget i Smørum 2019

Svenske Slaget 2019 blev afholdt i regn, røg og damp på det grønne område bag Kulturhuset i Smørum. Flere hundrede tilskuere trodsede vejrguderne og fik en fornøjelig dag med kanonsalutter, nærkamp på liv og død og dramatiske optrædender på pladsen.

Nyhed skrevet af Susanna Asven|26-05-2019

For 8. år i træk bød en søndag i maj på en spændende historisk formidling af tiden under Karl Gustav-krigene i 1657-1660. I løbet af en eftermiddag genopførtes de dramatiske begivenheder fra 1659, hvor lokale bønder nedkæmpede en gruppe svenske soldater i Svenske Slaget i Smørum. 

Levende historieformidling

Historieformidlingen begyndte allerede en måned tidligere, da to historiefortællere iklædt tidstypiske, røde soldateruniformer besøgte fem folkeskoler i Smørum, Stenløse og Ølstykke den 26. april 2019.

Læs mere om historieformidlingen for 3.-5. klasser her

En måned senere, den 26. maj 2019, blev Svenske Slaget levendegjort som totalteater med indmarch af karolinske soldater, ladning af luntebøsser med sortkrudt og ladning af kanoner, der i det fugtige vejr dog lod vente lidt på sig. "Det er derfor, man skal holde krudtet tørt", lød det tørt fra konferencien, der dagen igennem agerede lydspor til Svenske Slaget. Men med et ordentligt brag gik kanonen af og Svenske Slaget var igang. Der blev skudt med kanoner fra svensk side og fra dansk side, imens Gøngehøvdingen og hans gønger så deres snit til at snige sig ind på modstanderne. Det hele endte i en drabelig nærkamp lige foran publikum.

Kamp på liv og død

At krig er dødelig alvor, stod klart både i genopførelsen af Svenske Slaget og i rollespil-arenaen for børn. Svenske Slaget kulminerede med nærkamp foran publikum, hvor den ene gæve soldat efter den anden måtte lade livet og falde livløs om på slagmarken. Lige så dramatisk var det i rollespil-arenaen, hvor små børn smagte sejrens sødme, når de huggede den modige voksne ned, der agerede modstander. Lidt større børn kunne kæmpe mod hinanden, indtil en af dem blev ramt af modstanderens sværd. Så var det ud af ringen og nye, modige modstandere fik lov at prøve kræfter mod hinanden.

Smæk for skillingen

Smæk var der også andre steder på pladsen. Hos møntmageren kunne man for en rund 10'er få slået sig en Egedaler i sølv eller messing. Den lille Egedaler er på den ene side prydet af Egedal Kommunes byvåben med egetræet og med inskriptionen: "Egedaler - Arkiv og museum" og på den anden side med "Svenske Slaget 1659". Med mønten fik man nyttig information om, at for en hel daler kan man erhverve sig et får eller en tønde korn i priser anno 1659.

Ildsmed og træskærer

Ved siden af møntmageren stod smeden med en gigantisk blæsebælg, der holdt liv i ilden i smedjen. Ganske belejligt på en halvkold dag, hvor ilden da også blev brugt til at varme smedens hænder. Til gengæld var der ingen kolde hænder hos naboen, træskæreren, hvor der flittigt blev slået nagler og arbejdet på et stort, solidt trækors. Andre boder fremviste tekstiler og plantefarve og et sted kunne man få indblik i pibekravens historie. Og historien om Svenske Slaget kunne man få i telten hos Ledøje-Smørum Historisk Forening.

Uden mad og drikke...

...duer krigshelten ikke! Mod betaling kunne sulten stilles med fx helstegt pattegris og uden betaling med en smagsprøve på ærtesuppe anno 1659, som Ledøje-Smørum Husmoderforening kogte i kobbergryde over bål og serverede med et smil.

Med øjne mættet af indtryk, maven mættet af ærtesuppe og ørerne halvdøve efter kanonsalutter var årets Svenske Slag veloverstået. Om et år skal svensken endnu engang nedkæmpes på det grønne område bag Smørum Kulturhus og forhåbentlig byder næste år igen på røg og damp - og på solskin.

Svenske Slaget i Smørum blev afholdt for 8. år i træk i et samarbejde mellem Egedal Arkiver og Museum og Ledøje-Smørum Historisk Forening.

Fakta om Karl Gustav-krigene og Svenske Slaget

Mellem 1657-1660 raser Karl Gustav-krigene mellem Danmark-Norge og Sverige.

1658 belejrer den svenske konge Karl Gustav og hans 30.000 mand København. Det sker fra en kæmpe lejr kaldet 'Carlstad' ved Brønshøj Torv.

10. februar 1659 bliver stormen på København afværget med hjælp fra blandt andre frihedskæmperen Svend Gønge.

oktober 1659 nedkæmper bønder fra Smørum 10 svenske lejesoldater, der havde udplyndret området.

Lejesoldaterne bliver begravet på det sted i Smørum, hvor der i dag er rejst en mindesten med inskriptionen: 'Her ligger 10 svenske krigere som faldt for Smørum bønders haand ∙ 1659'.

26. maj 1660 slutter Danmark fred med Sverige.