Skip to content back to nav
 
 

Bekæmp Vild Pastinak

Foto af vild pastinak

Lige nu står de og kæmper om pladsen i mange grøftekanter. Det er den fine, gulgrønne pastinak som med stor succes vinder frem flere og flere steder. Men ikke alt er fryd og gammen. Hele planten er nemlig giftig og kan give eksemlignende udslet.

Vild Pastinak er en skærmplante og i familie med blandt andet Kæmpe Bjørneklo. Den indeholder også den samme plantegift som findes i Bjørnekloen, dog ikke i samme mængder. Giftkoncentrationen er dog stor nok til at give misfarvninger i huden som kan vare i månedsvis, og saften kan i kombination med sollys give smertefuld eksemlignende udslet. Det kan minde lidt om brandsår med vabler og sår på huden. Især børn med bare arme og ben kan være udsat. Det er en af årsagerne til, at planten i stigende omfang bekæmpes ved børneinstitutioner.
Er uheldet ude skylles grundigt med vand. Dernæst skal det undgås at udsætte huden for sollys. Man bør endvidere søge læge og oplyse hvilken plante man har været i berøring med.

Ukendt af mange

De fleste ved, at man skal holde sig fra brændenælder, hvis man ikke vil "brændes" og at Kæmpe-bjørnekloen er giftig. Men når det kommer til pastinak så er kendskabet størst omkring den art som vi spiser (rodfrugten), og dyrker i køkkenhaven eller køber i supermarkedet. Det er dog en forædlet art som ikke kan sammenlignes med den vilde pastinak. Den vilde pastinak har en mindre rod som ikke er spiselig (Jf. Miljøstyrelsen) og giften findes i hele planten, både rødder, blomster og stængel.

Den vilde pastinak blev indført i middelalderen af munke og har herefter spredt sig i den danske natur. Det er især ændret slåning af grøftekanter i de sidste 10 år som har givet bedre betingelser for pastinak. Den massive opblomstring kan nogle steder også tildeles bekæmpelsen af Kæmpe bjørneklo, da pastinak efterfølgende har overtaget området.

Du kan læse mere om Vild Pastinak og andre invasive arter her.

Vild Pastinak kan ikke udryddes

Naturstyrelsen vurderer, at Vild Pastinak er for udbredt til, at den kan udryddes. Vi har mange planter i den danske natur, som er giftige at spise eller ubehagelige at komme i kontakt med - f.eks. brændenælder og tidsler - som nok de mest kendte eksempler. Har vi én gang lært at omgås disse planter, er det som regel uproblematisk, at færdes i naturen.