Skip to content back to nav
 
 

Solbeskyttelse

Solbeskyttelse

Danmark har en stor forekomst af modermærkekræft, men det kan vi forebygge ved hjælp af solbeskyttelse. Sundhedsstyrelsen har udgivet en forebyggelsespakke om solbeskyttelse, som du kan læse mere om her.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en række forebyggelsespakker, som skal understøtte kommunernes arbejde med sundhed og forebyggelse. Forebyggelsespakkerne har fokus på forskellige temaer - et af dem er solbeskyttelse.

Danskerne har den fjerdestørste forekomst af nye tilfælde af modermærkekræft, og forekomsten er desværre stigende. Kræft i huden opstår som oftest efter udsættelse for UV-stråling og kan dermed nemt forebygges. Der er god evidens for, hvordan den enkelte kan beskytte sig i solen. Det handler bl.a. om siesta, solhat og solcreme, samt at undgå solariet.

Solbeskyttelse er vigtig - især for børn. Jo flere solskoldninger man får som barn, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Vi skal bestemt ikke undgå solen, men lære at være i solen med sund fornuft. Solkampagnen opfordrer derfor ikke til, at børn holdes inde mellem klokken 12 og 15. Man kan sagtens være ude midt på dagen, hvis man bare er i skyggen eller er beskyttet af tøj, solhat og en solcreme, der er parfumefri og miljømærket, for eksempel Svanemærket eller Blomsten, der hvor tøjet ikke dækker. Derfor opfordrer Solkampagnen til at smøre børnene mindst én gang om dagen før børnene skal lege udendørs, for eksempel klokken 11.00.

Et godt sted at starte er at lære de 3 S'er - Siesta - giv solen en frokostpausen, Solhat - undgå at blive skoldet og dæk bar hud til, Solcreme - husk altid rigelig. 

UV-indekset - hjælp til sikker solbeskyttelse

Den største koncentration af UV-stråling falder mellem klokken 12 og 15. Derfor er det særligt vigtigt at beskytte sig i dette tidsrum. UV-indekset fortæller, hvornår man skal passe på i solen. Det er nemlig ikke temperaturen, der er afgørende for om solen brænder, men derimod styrken af UV-strålingen der allerede kan være høj i foråret.

UV-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår du skal beskytte dig selv og dine børn. Er UV-indekset 3 eller mere, er det tid til solbeskyttelse.  

Derfor har sundhedsplejen opfordret alle institutioner til at kontrollere UV-indekset dagligt.

Læs mere om Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker her.

Se hele Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om solbeskyttelse her

Egedal Kommune sætter fokus på solbeskyttelse blandt børn og unge

I foråret 2014 iværksatte Egedal Kommune forskellige initiativer i forbindelse med solbeskyttelse blandt børn og unge. Læs mere om hvilke herunder.

Dagplejen og vuggestuebørn:

Alle børn fik udleveret en bøllehat, så de kunne blive beskyttet for solen i ansigtet, nakken og på ørene.

Dagplejen og vuggestuerne fik udleveret pixi-bogen "Sunny og Solvej på ferie" som handler om de to kattevenner Sunny og Solvej, der skal på solferie. Den første dag glemmer Sunny noget meget vigtigt, der er lige ved at ødelægge ferien - heldigvis finder de to kattevenner på noget.

Børnehavebørn:  

Alle børnehaver fik udleveret bøllehatte til alle børnene, så de kunne være beskyttet for solens stråler når de er ude og lege. Børnehavestuerne fik udleveret et par eksemplarer af pixi-bogen "Sunny og Solvej på ferie" som handler om de to kattevenner Sunny og Solvej, der skal på solferie. Den første dag glemmer Sunny noget meget vigtigt, der er lige ved at ødelægge ferien - heldigvis finder de to kattevenner på noget.

Alle børnehaver fik materiale til at børnene kunne lave sit eget armbånd med hvide UV-perler, som skifter farve, når der er UV-stråling fra solen. 

UV-perlerne er gode til at lære børnene om den usynlige UV-stråling fra solen. 

Man kan hverken se eller mærke UV-stråling, men den påvirker vores krop, ligesom den påvirker UV-perlerne. For meget UV-stråling øger risikoen for at udvikle kræft i huden.

Derudover fik alle institutioner uddelt pjecen "Guide til en sikker legeplads". 

SFO børn: 

Alle SFO'er fik materiale så børnene kunne lave sit eget armbånd med hvide UV-perler, som skifter farve, når der er UV-stråling fra solen. 

UV-perlerne er gode til at lære børnene om den usynlige UV-stråling fra solen. 

Man kan hverken se eller mærke UV-stråling, men den påvirker vores krop, ligesom den påvirker UV-perlerne. For meget UV-stråling øger risikoen for at udvikle kræft i huden.

Børnehaveklasse børn: 

Hver klasse fik "En bog om solen" til højtlæsning af børnehaveklasselæreren. "En bog om solen" er skabt af den svenske børnebogsforfatter og illustrator Pernilla Stalfelt.

Det er en finurlig og humoristisk fortælling om solen. Solens stråler er jo livsvigtige for alt liv på jorden - sol gør nat til dag. Og uden solen var der ikke liv på jorden. 

Fra solen får vi også D-vitaminer, som er vigtige for en sund krop, men solen kan samtidig være usund, hvis vi ikke beskytter os.

Med "En bog om solen" kan børnene få en snak om, hvad solen gør for os - og hvad vi kan gøre for at være ven med den hele livet. Det handler om at passe på vores helt egen indpakning - huden.

Bogens forfatter og illustrator Pernilla Stalfelt er en af Sveriges mest roste moderne børnebogsforfattere.

De ældste elever:

I de større klasser blev plakaten "Sluk solariet - din hud glemmer aldrig" hængt op. Den karakteristiske elefanthud lægger vægt på de kosmetiske konsekvenser ved solarieforbrug. Samtlige kommende konfirmander fik desuden en mail om konsekvenserne ved brug af solarie.

Tandplejen:

Tandplejen delte i april måned en læbepomade ud til alle børn, der kom til tandplejen for at sætte fokus på, at læberne skal smøres med faktor når solen skinner.