Nu er første flygtninge-boliger snart klar

I disse dage flytter 10 syriske flygtninge ind i nye pavilloner ved Barnekær i Stenløse Syd, men pavillonerne udgør kun en lille del af løsningen. Foto Finn Jørgensen /Egedal Kommune.

Lige efter påske står de første pavilloner til Eyad og ni andre flygtninge klar ved Barnekær i Stenløse Syd. Flere pavilloner er på vej til Ølstykke og Stenløse, men der er behov for endnu flere boligløsninger til et stigende antal flygtninge

Nyhed skrevet af Frederik Roed|27-03-2015

36-årige Eyad fra Syrien glæder sig til at flytte ud i de nye pavilloner, som Egedal Kommune er ved at etablere ved Barnekær Gården i Stenløse Syd.

Håndværkerne er i øjeblikket ved at gøre dem klar til indflytning efter påske, hvor de vil stå klar til de 10 nye borgere, der kan se frem til 203 kvadratmeter med lyse værelser og nye møbler, bad, køkken, tv og trådløst netværk.

Eyad og flere andre flygtninge har den seneste måned boet på Zleep Hotel i Ballerup, hvor der ikke er meget plads og privatliv, så boligerne ved Barnekær bliver en klar forbedring, mener han.

- Jeg er meget overrasket. Jeg havde forestillet mig sådan nogle skurvogne fra vores hjemland, men det her ligner jo mere lejligheder, siger Eyad, da han ser boligerne for første gang.

Han flygtede fra Syrien i oktober 2012 med sin kone og tre små drenge - først til Egypten, senere til Tyrkiet, hvor familien stadig bor.

- Jeg flygtede, fordi jeg blev indkaldt til militæret. Jeg kan ikke forstå, at jeg skal slå mit eget folk ihjel. Det ville jeg ikke, siger Eyad og ser sig omkring i Barnekær-pavillonen:

- Det bliver dejligt at bo et rigtig sted, hvor vi kan være mere os selv og lave varm mad til hinanden, siger Eyad.

Den endelige indflytningsdato for pavillonerne ved Barnekær er ikke på plads endnu, men det bliver formodentlig i ugen efter påske, når de sidste forberedelser er på plads.

Flere flygtninge og boliger på vej

Egedal Kommune planlægger i den nærmeste fremtid, at etablere flere pavilloner med plads til i alt 40 flygtninge på Stengårds Plads i Ølstykke og Degnebakken i Stenløse.

Alle pavilloner har fået byggetilladelser, og opgaverne sendes i udbud i henhold til Tilbudsloven, hvor der bliver afholdt licitation på hvert projekt.
De nye pavilloner i Ølstykke og Stenløse ventes at stå klar til indflytning i maj og juni, men boligerne har ikke kapacitet til kunne dække behovet i 2015, hvor Egedal Kommune forventer at skulle modtage 134 flygtninge.

- Vi må se i øjnene, at vi med 15 nye flygtninge om måneden og en ny årskvote på 134 flygtninge ikke har tilstrækkelig kapacitet i de nye pavilloner. Derfor afdækker vi i øjeblikket alle tænkelige muligheder i vores eksisterende bygninger, men borgerne vil også kunne bidrage, hvis de har mulighed for at leje værelser eller gæstehytter ud, siger centerchef for Borgerservice, Kjeld Ebdrup.

Egedal Byråd vedtog den 25. marts at ansætte fire nye medarbejdere til at forstærke integrationsindsatsen. Egedal Kommune har omkring 500 flygtninge og deres familier boende.

Den samlede pris for etablering, leje og drift af pavillonerne beløber sig til 10 millioner kroner over tre år, hvoraf en del af udgifterne bliver refunderet af staten.