Beklager lukning af jordemoderklinik

Jordemoderklinikken i Egedal Sundhedscenter

Region Hovedstaden har afvist tilbud fra Egedal Kommune om at betale for den borgernære jordemoderklinik, der har fungeret rigtig godt siden 2015. Nu lukker regionen klinikken 1. januar 2018

Nyhed skrevet af Frederik Roed|11-07-2017

Siden begyndelsen af 2015 har Region Hovedstadens jordemoderklinik i Egedal Sundhedscenter været et populært tilbud til de gravide, der hurtigt kan få hjælp og vejledning tæt på deres hjem.

33-årige Marlene Dahlwad Kristensen bor i Søsum. Hun er gravid i 31. uge og en af de kvinder, der med stor tilfredshed bruger den lokale jordemoderklik, der ligger midt i kommunen, lige opad Egedal Station.

- Jeg er sygemeldt med bækkenløsning og er derfor rigtig glad for, at kunne komme her på Jordemoderklinikken, der kun ligger 5-10 minutter væk fra, hvor jeg bor. Jeg skal i forvejen køre til tjek på hospitaler for bl.a. for lavt stofskifte. Derfor vil det være temmelig belastende også at skulle køre til Frederikssund til konsultationer, siger Marlene.

Men nu er det snart slut. Region Hovedstaden har - uden at involvere Egedal Kommune - besluttet at lukke Jordemoderklinikken 1. januar 2018 og flytte tilbuddet til Nordsjællands Hospital i Frederikssund - 13 kilometer og mindst en halvt times tog- og busrejse væk.

Svaret er 'nej'

Det har fået Egedal Byråd til at sende et brev til Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, hvor politikerne både kritiserede beslutningen og kom med et tilbud om at betale huslejen på 80.000 kroner om året, hvis Jordemoderklinikken kunne få lov til at fortsætte som lokalt tilbud.

Nu har Egedal Kommune fået svar fra formanden for Sundhedsudvalget, Karin Friis Bach, og svaret er 'nej'. Og det undrer borgmester Karsten Søndergaard:

- Det er virkeligt underligt og stærkt beklageligt, at Region Hovedstaden ikke vil samarbejde om at finde en løsning, hvor vi endda tilbyder at betale huslejen for, at de to jordemødre kan fortsætte deres gode arbejde - tæt på borgerne, siger Karsten Søndergaard.

Uoverskueligt for mange

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Vicky Holst Rasmussen, frygter for konsekvenserne ved Region Hovedstadens beslutning.

- Jeg ved, at vores fagpersoner i Sundhedstjenesten og jordemødrene i klinikken er ret bekymrede for, at det vil betyde, at især ressourcesvage borgere fravælger hjælp og vejledning i graviditeten, fordi det bliver uoverskueligt at tage med tog og bus til et hospital i Frederikssund. Det kan give sundhedsmæssige problemer og på sigt andre dyre udfordringer, hvis jordemødrene ikke får mulighed for at hjælpe tæt på borgerne, siger Vicky Holst Rasmussen.

Marlene hører bestemt ikke til gruppen af ressourcesvage borgere. Alligevel kalder hun flytningen af Jordemoderklinikken for forkert.

- Det er på alle måder en dårlig beslutning. Nu har jeg bil, men jeg kunne da slet ikke overskue det, hvis jeg skulle ud med bus, tog og bus til Frederikssund. Det ville jo være en invaliderende dagsrejse, siger Marlene.