Sundhedsplejersker hjælper flygtningefamilier

flygtning

I Egedal Kommune har sundhedsplejerskerne hjulpet flygtningefamilier med integration gennem et halvt år.

Nyhed skrevet af Julie Bauer Larsen|08-11-2017

En række flygtningefamilier i Egedal Kommune har i løbet af det seneste halve år fået hjælp til at blive integreret i det danske samfund af deres sundhedsplejerske.
Der er tale om familier fra blandt andet Syrien, Somalia og Eritrea, som har børn under seks år og permanent opholdstilladelse i Danmark.

- Indsatsen fremmer særligt sundhed og trivsel for børnene, siger Ann Marie Milland, der er sundhedsplejerske i Egedal Kommune.

Sundhedsplejerskerne giver flygtningefamilierne mulighed for at få hjemmebesøg med temaer som opdragelse, kønsroller, tilknytning, sprogudvikling, sund kost, motorik samt dagtilbud og overgang til skole i Danmark.

- Helt konkret giver vi flygtningefamilierne mulighed for at få en sundhedsplejerske som sparringspartner på deres vej til at blive en del af det danske samfund. Sundhedsplejerskerne guider også flygtningefamilierne i overgangskost med kulturelt tilpassede opskrifter, så vi sikrer barnets sundhed, fortæller Ann Marie Milland.

Gode erfaringer skal spredes til hele landet

Egedal og 15 andre kommuner deltager i pilotprojektet Sundhedsplejersker styrker integration, som VIA University College er projektleder på, og som Nordea-fonden støtter med 21 millioner kroner. Projektet vil komme mindst 10.000 børn i 2.400 flygtningefamilier landet over til gavn.

Sundhedsplejerskernes ekstra uddannelse og besøg hos flygtningefamilierne bliver finansieret af Nordea-fonden. Midlerne betyder, at 40 procent af landets i alt 1.600 kommunale sundhedsplejersker gratis bliver opkvalificeret med interkulturelle kompetencer.

- Det er vigtigt, at de mindre børn i flygtningefamilierne hurtigt bliver en del af det danske fællesskab. Der spiller sundhedsplejerskerne en central rolle, fordi de typisk er den faggruppe, der kommer tættest på børnefamilier fra etniske minoriteter i deres første år i Danmark og dermed kan introducere familierne til generelle sunde livsvaner og til børnehave, skoleliv, bibliotek, svømmehal, sundhedsvæsen og de mange andre muligheder, som styrker børnenes trivsel og sundhed. Derfor støtter vi projektet, siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Sund Egedal

"Sund Egedal" er vores ambition om at styrke sundheden i Egedal. Derfor arbejder vi målrettet på at gøre det lettere at leve sundt. Sundhed er et fælles ansvar, hvor alle har en rolle at spille. Egedal Kommune kan skabe de gode rammer - men det er op til den enkelte at bruge dem. #HvadGørDu