Skip to content back to nav
 
 

Budget: Større politisk udfordring

Budgetseminar 2017

Byrådet i Egedal indledte fredag de politiske forhandlinger om næste års budget. Det skete på årets budgetseminar, hvor meldingen var, at øgede anlægsudgifter betyder, at der mangler yderligere 11 millioner kroner for at få et budget i balance

Nyhed skrevet af Frederik Roed|01-09-2017
Der var i forvejen lagt op til benhårde politiske forhandlinger, da politikerne i Egedal fredag tog fat på drøftelserne om, hvilken service borgerne skal forvente på en række områder i 2018 for at få et budget i balance.

Budgetseminaret på Egedal Rådhus blev indledt med et grundigt overblik over Egedal Kommunes økonomiske udfordringer med at få en fornuftig balance mellem indtægter og udgifter i 2018 og de følgende budgetår. Det til trods for at Egedal Kommune gennem en årrække effektiviserer for omkring 140 millioner kroner. 

På borgermødet tidligere på ugen var meldingen fra kommunaldirektør Lars Wilms, at overskuddet på driften ser ud til at blive 53 millioner kroner for lavt til at kunne finansiere anlægsprojekter og de løbende afdragsforpligtigelser. Nu er den økonomiske ubalance blevet endnu større. Den væsentligste årsag er øgede anlægsudgifter. Især byggemodningen af et nyt boligområde i Smørum koster på den korte bane, før grundsalget giver penge i kassen.  

- Byrådet traf en klog beslutning, da vi onsdag stemte for, at Egedal Kommune selv skal udstykke, byggemodne og sælge 59 parcelhusgrunde ved Dyvelåsen i Smørumnedre, fordi vi ikke har fået tilbudt den rigtige salgspris. Men anlægsinvesteringen er forbundet med anlægsudgifter på 32 millioner kroner over tre år - og det lægger pres på kommunens økonomiske balance, før vi kan høste salgsindtægterne, forklarer borgmester Karsten Søndergaard.

Ikke lettere at opnå balance

Beslutningen om at byggemodne og sælge grundene i Dyvelåsen betyder, at der nu mangler yderligere 11 millioner kroner, altså i alt 64 millioner kroner for at få et budget i balance i 2018.

På den lukkede del af budgetseminaret fredag eftermiddag tager politikerne udgangspunkt i et stort prioriteringskatalog med de administrative budgetforslag, der har været i offentlig høring indtil i går. Budgetforslaget indeholder både effektiviseringer, direkte reduktioner og udvidelsesforslag. 

- På borgermødet om budgettet, tirsdag aften, afviste partierne imidlertid allerede på forhånd en række foreslåede reduktioner - blandt andet salget af kulturhuset Græstedgård og bibliotekerne i Ølstykke og Ganløse. Der er heller ikke flertal for at lukke Dagplejen. Men det betyder jo bare, at vi skal finde pengene et andet sted på budgettet, så opgaven er ikke blevet lettere, siger Karsten Søndergaard. 

Efter yderligere politiske forhandlinger i september, bliver Budget 2018-21 førstebehandlet af Byrådet den 20. september. Herefter forhandler partierne en budgetaftale på plads, der bliver andenbehandlet på byrådsmødet den 11. oktober.