Skip to content back to nav
 
 

Jernalderfolk byggede huse før 2E Group

Udgravninger i Egedal By

2E Group vil de kommende år opføre op mod 300 boliger i Egedal By, men de er ikke de første, der bygger på markerne. Allerede for 2.000 år siden lå her en lille by med jernalderhuse. Det viser en rapport fra Kroppedal Museum.

Nyhed skrevet af Frederik Roed|08-02-2018

Indbyggertallet i Egedal By vil stige kraftigt de kommende år, når 2E Group opfører mindst 250 Schmidt Hammer Lassen-tegnede ejerboliger i den nye bydel - hovedstadsområdets næststørste byudviklingsprojekt. 

Men hvis 2E Group tror, at de er de første entreprenører, der bygger boliger på markerne, kan de tro om igen.

En by i 1.000 år

En netop offentliggjort rapport fra Kroppedal Museum viser nemlig, at der allerede nogle hundrede år før vor tidsregning blev opført en række jernalderhuse.

Arkæologerne udgravede markerne i slutningen af 2016 og fandt blandt andet spor fra ni jernalderhuse, jernalderkeramik, gruber og en ildbuk. De fleste huse stammer fra romersk jernalder, men der er også tegn på huse fra perioden før og efter. Dermed dækker bebyggelsen en periode på omkring 1.000 år - fra et parhundrede år før vor tidsregning til 700-tallet. 

- Som historiker synes jeg, at det er meget fascinerende at tænke sig, at der ude på markerne i Egedal By har boet mennesker før os. Der har altså ikke bare altid, som vi måske tænker, været marker og skov, men en hel lille by med mindst ni jernalderhuse, hvor folk har levet med deres dyr og redskaber, siger Rolf Kjær-Hansen, der er arkiv- og museumsleder i Egedal Kommune.

Fra bondestenalder til parkering forbudt

Arkæologerne fandt også tegn på en boplads fra den yngre bondestenalder, mens man fra nyere tid fandt en masse golfbolde og et 'Parkering forbudt' skilt.

I Kroppedal Museums rapport 'Gl. Toftegård 3' her på siden kan du læse meget mere om udgravningerne og jernalderfundene.