Nye bronzealderfund fra Kong Svends høj

grube

Er det fortidens festrester der nu er gravet frem af arkæologerne fra Kroppedal Museum? 300 kogegruber fra bronzealderen er dukket op af mulden ved Kong Svends høj

Nyhed skrevet af Christina Adler Jensen|13-11-2018

Arkæologer fra kroppedal Museum foretager i øjeblikket en udgravning nær Kong Svends Høj i Smørum. Museet har allerede foretaget mange udgravninger i området i årenes løb, og så derfor med spænding frem til, om der ville dukke nye interessante fund op. Og det gjorde der!

På skråningerne ned mod Kildedal Station har gravemaskinen afdækket et stort område med kogestensgruber; et såkaldt kogestensgrubefelt. En grube er en nedgravning i jorden. Området er mindst 200 x 200 meter stort og kogestensgruberne ligger tæt side om side.

Fortidens festplads?

Arkæologerne har afdækket omkring 300 gruber i deres søgegrøfter, så meget tyder på at antallet skal tælles i tusinder. Det store mysterium er nu - hvad er der sket her for næsten 3.000 år siden?

Kogestensgruber er af de mest almindelige fortidsminder vi har, men deres funktion og betydning kendes ikke. Især fra yngre bronzealder kendes egentlige felter af kogestensgruber. De er måske opstået fordi store grupper af mennesker har mødtes ved rituelle og sociale sammenkomster. Det kan være man tilberedte mad i gruberne, og spiste og drak sammen.

Kong Svends Høj

Kong Svends Høj området er arkæologisk set et smørhul i både sten-, bronze- og jernalder. Men især bronzealderfundene er uhyre interessante, og her er fundet mange spektakulære fund.

Et af de særlige fund er rester af støbepladser som dukkede op ved en udgravning i 2003. Her fandtes støbeformer og digler, der viser at man i yngre bronzealder støbte hals- og armringe, sværd m.v.

Selve Kong Svends Høj er ikke udgravet, men arkæologerne gætter på, at den blev sidste hvilested for en eller flere betydningsfulde bronzealderfolk.  Når udgravningerne er færdige fortsætter byggemodningen på skråningen mod Kildedal Station.