Skip to content back to nav
 
 

Egedal hjælper KOL-patienter til et bedre liv

KOL Lunger

KOL-patienter i Egedal kan deltage i et gratis rådgivnings- og genoptræningsforløb i Egedal Sundhedscenter. Ny forskning, som Sundhedscentret har deltaget i, viser, at der skal mere fokus på proteinerne.

Nyhed skrevet af Christina Adler Jensen|03-01-2019

Forestil dig, at det er hårdt arbejde bare at trække vejret. At dine lunger ikke vil give plads til ny frisk luft - det vil føles som om du kvæles.  

I 2018 har 50 borgere deltaget i Egedal Kommunes KOL-undervisningsforløb. Her rådgives de blandt andet af en diætist om den rette ernæring og netop dette område har et forskningsprojekt sat fornyet fokus på.

- Vi har deltaget med data til et studie, som belyser protein- og kalorieindtaget hos KOL-borgere. Borgerne deltager hos os i et genoptræningsforløb med fokus på at øge deres funktionsniveau. Det er  vigtigt, at borgerne i samme periode får dækket deres protein- og kaloriebehov, så de har de bedste forudsætninger for at få effekt af genoptræningen, fortæller Marianne Stannum, fysioterapeut og forebyggelseskoordinator i Egedal Kommune. 

Vægttab svækker patienter

Det samlede resultat på landsplan viser, at KOL-patienter ofte har et utilstrækkeligt protein og kalorieindtag. Det betyder, at man oplever et ikke ønsket vægttab og det kan svække patienten yderligere. 

Tallene fra Egedal kommune viser, at 85 % af borgerne, som deltog i dataindsamlingen ønsker at få mere information og vejledning omkring kosten i forbindelse med KOL, og at ingen havde modtaget information om madens betydning for deres KOL-forløb fra deres praktiserende læge. 

- Vi vil fremover sætte fokus på proteinerne i vores KOL-forløb. Vores forløb indeholder træning og det er svært at have energi til det, hvis man mangler protein. Så kan træningen risikere at have den modsatte effekt, hvor man mister energi og muskelmasse i stedet for at forøge, fortæller Marianne Stannum. 

Gratis KOL-forløb

Egedal Sundhedscenter tilbyder et gratis undervisningsforløb, som ledes af sundhedsfagligt personale. Undervisningen giver viden om sygdom, behandling, kost og motion, og mulighed for at udveksle erfaringer med andre KOL-patienter. Undervisningen forløber over 7 dage á 2-3 timers varighed. Træningsdelen er også et gruppetilbud, hvor patienten træner op til 20 træningsgange á 55 minutters varighed, sammen med andre med en lungelidelse. Tilbuddet kræver ikke lægehenvisning.

Vil du vide mere: 

Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort, men man kan læse mere om Egedal Kommunes tilbud her: