Skip til hoved indholdet
    Hjem Erhverv Start-ups og iværksætteri Iværksættercases Lithium Balance: Hvis vi ikke gør noget, er der problemer om ti år

Lithium Balance: Hvis vi ikke gør noget, er der problemer om ti år

Lithium Balance, som producerer styresystemer til lithiumbatterier, deltager i skole-virksomhedssamarbejdet ”Sammen skaber vi fremtidens skole” med Boesagerskolen. Inspiration af de unge er den primære drivkraft.

Skoleelever på virksomhedsbesøg på Lithium Balance

- Alle jo går rundt med et batteri. I har alle har en mobiltelefon, starter direktør Lars Barkler, da han tager imod 8. klasse fra Boesagerskolen (besøget foregik før Corona-udbruddet). Han tager udgangspunkt i noget, eleverne kan forholde sig til, før de får en lidt grundigere introduktion til virksomheden og dens produkter, som bl.a. findes i gaffeltrucks, elbiler og ubåde.

Eleverne skal prøve at oplade deres mobil via en anordning med solceller og dermed få et indblik i, hvordan Lithium Balances styresystem virker. Det er den ene af tre workshops, eleverne skal igennem på deres besøg hos virksomheden. I de to andre workshops skal de henholdsvis prøve at programmere og lære at lave en kort pitch af en idé eller et produkt.

Det har ikke været en svær beslutning for Lithium Balance at deltage i samarbejdet med Boesagerskolen:

- Der er lidt forberedelse, men ellers er det jo faktisk bare at fortælle, hvad vi laver, fortæller Lars Barkler. Men det gør vi jo også i andre sammenhænge.

- Vi har mange unge medarbejdere, og vi vil gerne inspirere børnene til hvad de kan bruge naturvidenskab til, siger han. - Hvis ikke vi gør noget, er der problemer om ti år. Nogle af de fag, vi er meget afhængige er bl.a. ingeniører til softwareudvikling, og det er folk det er mega svært at få fat på. Vi har bl.a. været nødt til at hente folk i udlandet. Hvis bare vi kunne vække et par stykker pr. klasse, der har lyst til det her …

En sund øvelse

Rasmus Viskinde, som har været testingeniør i Lithium Balance i tre og et halvt år, synes også, at han får noget ud af at skulle formidle sit arbejde til elever i 8. klasse:

- Det er en øvelse i at gøre noget komplekst mere simpelt. Det tror jeg helt sikkert er en sund øvelse. Vi sidder typisk og nørder med en eller anden lille detalje, som vi skal have til at virke rent teknisk, og så kan vi lidt glemme det overordnede billede. Så vi zoomer lige ti gange ud i det her projekt og ser virksomheden i verden mere end min lille detalje i virksomheden.

Softwareprogrammør Mads Kramer motiveres især af at inspirere børnene:

- Jeg synes det er rigtig sjovt sådan noget her, siger han. – Jeg har altid godt kunnet lide at lære fra mig og undervise – især de øjeblikke, hvor man har tid til at fordybe sig. Det, der er håbet er, at man kan inspirere nogen af dem til at gå den tekniske vej. Hvis tre-fire stykker – eller bare én - kunne gå herfra og synes, at det var interessant …

Projektet har også givet anledning til at genopfriske den interne fortælling og de ansatte har på en måde kunnet stå ude fra og kigge ind, fortæller Lars Barkler:

- De syntes også det var sjovt at genhøre historien om, hvordan vi egentlig startede, og hvor meget der egentlig skal til for at få hjulene til at køre rundt.

 

Samarbejdet mellem Lithium Balance og Boesagerskolen

  1. Virksomhedssafari
  2. Møde mellem Lithium Balance og lærerne fra Boesagerskolen.
  3. Kick off: Lithium Balance præsenterede projektet og deres motivation for at være med ude på skolen.
  4. Lærerne introducerede eleverne til projektet/forventninger osv.
  5. Klasserne besøgte Lithium og skulle gennem tre poster: Programmering, test og iværksætteri/hvad er en pitch.
  6. Arbejde med projekt i skolen. Elever gjorde klar til deres pitch.
  7. Pitch på skolen. Lithium Balance kårede bedste pitch..

 

FAKTA OM LITHIUM BALANCE

Lithium Balance laver styresystemer til lithiumbatterier og andre komponenter til batteripakker. Pt. arbejder de bl.a. på nyt system til lagring af solenergi til fx Ballen Lystbådehavn.

Virksomheden har ligget i Egedal i tre år. De flyttede hertil fra Ishøj, men var oprindelig en del af DTI inkubator tilbage i 2006.

Det var lidt tilfældigt, at det blev Egedal, for der var den bygning, Lithium Balance ledte efter; ikke for stort og med både kontor, lager og produktionsplads – og det skulle være i Hovedstadsområdet. Bygningen i Egedal var det perfekte match.

Lithium Balance startede i Egedal med at leje lokaler ud, men nu er de 40 ansatte og udvider til nabolejemålet. Regner med at være 55 personer ila 2020. Der er primært elektrikere, softwareudviklere og ingeniører ansat, men også produktionsteknikere, industrioperatører, salg/marketing, indkøbere og lærlinge.

Se mere her: lithiumbalance.com/.

 

FAKTA OM SAMMEN SKABER VI FREMTIDENS SKOLE

Lærerene fra ni skoler samarbejder med otte lokale virksomheder og udvikler nyt undervisningsmateriale, der bygger bro mellem skolen og virksomhederne. Efterfølgende besøger eleverne og lærerene virksomheden. Eleverne møder virksomhederne og indholdet i undervisningen i foråret 2020.

Deltagende virksomheder: One Engines, Mermaid Medical, HP-El, CelsaSteel, Smørum Golfklub, Lithium Balance, Benny Johansen VVS og Elverdal.

Deltagende skoler: Balsmoseskolen, Boesagerskolen, Ganløse skole, Maglehøjskolen, Stengårdsskolen, Søagerskolen, Lærkeskole, Toftehøj og Bækkegaardsskolen.

Projektet blev skudt i gang med en virksomhedssafari, hvor lærerne fik et lille kig ind i en virksomhedsverden, som de normalt ikke kender og blev inspireret til anderledes undervisningsforløb. Efterfølgende tilrettelagde lærere og virksomheder i samarbejde et projekt, som undervisningen skulle dreje sig om. Via elevbesøg på virksomhederne og virksomhedsbesøg på skolerne har eleverne fået indblik i, hvad det de lærer i skolen egentlig kan bruges til ude i ”den virkelige verden”.

Pga. risiko for smitte med Coronavirus er besøg på One Engines og HP-El udskudt.

 

Hold dig opdateret

Tilmeld dig nyt fra Egedal Kommune

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Akut hjælp

Telefon: 7259 6000

Åbningstider i Borgerservice

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12

 

Åbningstider i Egedal Sundhedscenter

Ugedag Tidspunkt
Mandag - Torsdag  8 - 16
Fredag 8 - 15

Følg os på de sociale medier