Derfor stiger prisen på behandling af dit affald
En mere grøn og miljøvenlig affaldshåndtering giver en højere pris for behandling af affaldet. Samtidig har priserne været sat kunstigt lavt og nu bliver de normaliseret.
Fra årsskiftet stiger den pris, som borgerne skal betale for håndtering af affald i Egedal Kommune, så den kommer på niveau med gennemsnittet for de 19 ejerkommuner i Vestforbrænding. Der er flere grunde til prisstigningen.
Takster bliver normaliseret
Den primære årsag til stigningen er, at taksterne har været sat kunstigt lavt i de sidste fem år. Årsagen er, at Egedal over nogle år fik oparbejdet et overskud på affaldshåndtering på 36 mio. kr. Da indtægter og udgifter skal balancere, har borgerne fået pengene tilbage igen via kunstigt lave takster på afhentning af affald og andre services. En del af takststigningen skal derfor ses som en normalisering af prisen.
- Indtægter og udgifter på affaldshåndtering skal balancere og det lyder jo nemt. Men det er det ikke. Kommunernes indtægter for genanvendelige materialer svinger med markedsprisen, så derfor kan man ikke altid justere sit budget, så man går i nul. Vi har længe vidst, at vi nu ville kommer i en situation, hvor vi var nødt til at hæve priserne, så det er ikke en hovsa-løsning, men en længe planlagt prisstigning, siger udvalgsformand for Teknik- og Miljøudvalget Bo Vesth.
Bedre sortering koster mere
Den anden grund til at taksterne stiger er, at borgere i Egedal sorterer mere. Blandt andet fik de fleste husstande med egen indgang i 2017 nye affaldsspande, hvor man kan sortere glas, metal, papir og plast. Det har betydet en bedre sortering og en bedre genanvendelse og dermed en gevinst for miljøet. Men jo mere vi sorterer, jo flere forskellige slags affald skal skraldemanden hente og behandle og det øger omkostningerne.
- Vi kan være stolte af, at vi er en af de bedste kommuner i hele landet til at sortere affald samtidig med, at vi trods stigningen i pris ligger på gennemsnittet af hvad det koster at håndtere affald i de andre 19 ejerkommuner i Vestforbrænding. Det er selvfølgelig ærgerligt, at prisen stiger, men når jeg ser, hvad vi får for pengene, ser det ganske rimeligt ud, siger Bo Vesth (V).
Faldende indtægter på genanvendelse
Derudover er prisen på genanvendelige materialer faldet. Når priserne falder, får Egedal færre indtægter og med en række nye driftsomkostninger giver det også prisen et nøk opad. Du kan se prisstigningerne i skemaet nedenfor.
I løbet af 2019 vil kommunen foretage en analyse af økonomien på affaldsområdet for at se på, hvor det er muligt at effektivisere eller justere på serviceniveauet, så yderligere takststigninger i de kommende år kan minimeres.
- Vi skal hele tiden se på, om vi kan gøre det smartere og billigere. Samtidig skal vi være ambitiøse på miljøet og klimaets vegne og kommunerne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling på affaldsområdet. Derfor bliver vi også ved med at investere i nye løsninger, så vi kan blive ved med at sortere endnu bedre og genanvende stadig mere affald, siger Bo Vesth (V).
Kontakt
Klima, natur og miljø
Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: klima_natur_miljoe@egekom.dk
Tlf.: 7259 6000
Mandag 8-14
Tirsdag og onsdag 10-14
Torsdag 10-17.30
Fredag 10-12
Kommunikation
Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: kommunikation@egekom.dk
Tlf.: 7259 6000
Uden for almindelig telefontid kontakt:
Pressekonsulent
Christian Frederik Mortensen
E-mail: Christian.Mortensen@egekom.dk
Tlf: 7259 6442
HR- og kommunikationschef
Henrik Skovdal
E-mail: Henrik.Skovdal@egekom.dk
Tlf: 2016 6977