Nyhed

Martin Andersen Nexø anholdes i Stenløse

22. juni 1941 blev Martin Andersen Nexø anholdt i Stenløse af tyskerne. I anledning af Pelle Erobrerens ”far”s 150 års fødselsdag har Egedal Lokalarkiv genspillet anholdelsen.

Nok hedder han Nexø til efternavn, men det var ikke på Bornholm, men i Stenløse, at han blev anholdt. Martin Andersen Nexø er en af Danmarks vægtigste forfatter med bøger som Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn. Lige nu sættes der fokus på forfatteren med en film, udstilling og konference.

Anholdt i haven

22. juni i 1941 sad Martin Andersen Nexø i sin have kl. 11 om formiddagen og nød en kop kaffe, da han blev anholdt af politiet. Tidligere samme dag havde Tyskland angrebet Sovjetunionen, og ledende kommunister blev interneret efter ønske fra den tyske besættelsesmagt.

Se filmen lavet af Egedal Lokalarkiv her (link til vimeo)

Den verdensberømte forfatter Martin Andersen Nexø (1869-1954) boede i Stenløse fra 1936 - 1945 på adressen Møllevej 31, nu Krogholmvej 31 i et hus bygget af murermester Philipsen. Til Uge Journalen i 1937 fortalte han, hvorfor han holdt af Stenløse: "Her holder jeg af at være. Her er Pløjemarker og Gaarde og Bønder…Og så er her sådan en dejlig rodfæstet befolkning, fuld af rigtig almue- og bondekultur".
I perioden i Stenløse færdiggjorde han sine Erindringer i fire dele (Et Lille Kræ, Under Aaben Himmel, For Lud og koldt Vand, Vejs Ende). I Stenløse var han gode venner med den lokale maler Thorvald Larsen, der er kendt for sine mange motiver, han fandt omkring Veksø.

Indigneret forfatter

Martin Andersen Nexø var erklæret socialist - kommunist, og var med til at grundlægge forgængeren for Danmarks Kommunistiske Parti i 1918.
Martin Andersen Nexøs forfatterskab var drevet af en indignation over social uretfærdighed. Han mest kendte værker er Ditte Menneskebarn og Pelle Erobreren, der blev filmatiseret af Bille August i 1987, filmen vandt en Oscar for bedste udenlandske film. Martin Andersen Nexø var på tale til Nobelprisen i litteratur flere gange, blandt andet i 1931, men modtog aldrig prisen. Han er en af de mest oversatte danske forfatter.

Oplev Martin Andersen Nexø

I Stenløse Kulturhus  kan man fra 17. juni til 31. juli  se en udstilling om Martin Andersen Nexø og låne hans bøger. Udstillingen er lavet af Egedal Bibliotekerne og Egedal Arkiver og Museum.
22. juni 2019 afholdes der i Arbejdermuseet en konference om Martin Andersen Nexø med taler og musik. Se mere her 

Kontakt

Center for Administrativ Service

Kommunearkiv
Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: arkiv@egekom.dk