Egedal, Ballerup og Movia sætter strøm til busserne

Borgere i kommunerne Ballerup og Egedal får renere luft og grønnere transport. Otte nye busser kører snart på el, og det fejres med forpremiere og prøveture i de nye el-busser.

Søndag 8. december erstatter Ballerup og Egedal de gamle dieselbusser på linjerne 147,156 og 157 med helt nye elbusser. Det betyder, at busserne på de tre buslinjer fremover hverken udleder CO2 eller sundhedsskadelige partikler, når de kører på vejene. Desuden larmer de mindre - både ude og inde.

Og det klimavenlige tiltag skal selvfølgelig markeres. Lørdag 7. december fejrer kommunerne sammen med Movia de nye elbusser på Banegårdspladsen i Ballerup klokken 10-13. Alle borgere - børn, voksne og klimaentusiaster - er inviteret til at være med, hvor man kan få en klimavenlig prøvetur i én af de nye elbusser, høre mere om busserne og få lidt at spise og drikke.

Renere luft og mindre støj

Elbusserne har mange miljøfordele. De reducerer kommunernes udledning af CO2 med 370 tons om året svarende til 24 pct. af den samlede udledning fra Ballerup og Egedals buslinjer, de udleder ingen gasser eller partikler lokalt, og så støjer de væsentligt mindre end dieselbusser - især når de sætter i gang. Det er derfor også forventningen, at busturen bliver en meget mere behagelig og støjsvag ople-velse i fremtiden.

I Ballerup Kommune er borgmester Jesper Würtzen (A) stolt af, at kommunen er på forkant med den grønne omstilling.

Ballerup Kommune er en grøn kommune. Vi intensiverer hele tiden vores grønne fokus, og derfor er det et helt naturligt skridt, at dieselbusserne i kommunen med tiden bliver erstattet af elbusser”, siger han og fortsætter:

Sidste år tog vi en principbeslutning om, at vi ønsker elbusser på alle bybuslinjer og fossilfrie busser på de øvrige. Nu sætter vi handling bag ordene, så alle borgere kan se frem til mere moderne og kli-mavenlig offentlig transport, der får os sikkert og grønt ind i fremtiden.”

Egedals borgmester Karsten Søndergaard (V) glæder sig også over, at kommunens borgere nu kan hoppe på miljøvenlige, eldrevne busser i Smørum.

I Egedal satser vi på en grøn fremtid. Jeg har et stort ønske om, at vores busdrift i 2030 er fossilfri - og elbusserne er første ”skridt” ned ad den grønne vej. Med 4 S-togs-stationer og mange stationsnære byer har vi i Egedal gode forudsætninger for grøn kollektiv transport”.

”Egedal Kommune deler busser med vores nabokommuner. Så vi kan ikke alene beslutte, hvilket driv-middel en bus skal have. Men sammen med Ballerup Kommune har vi haft et godt samarbejde om vores fælles busser”, siger han.

Elbusserne kører tilsammen 547.000 km om året. Der er cirka 850.000 passagerer årligt på de tre buslinjer tilsammen. Det er Movia, der som Danmarks største mobilitetsselskab, udbyder linje 147, 156 og 157 for kommunerne.

- Movia har sammen med kommuner og regioner sat et ambitiøst klimamål om at være fossilfri allerede i 2030. Vi glæder os over, at vi i dag er kommet et skridt tættere på at kunne leve op til vores fælles grønne ambition. Med busserne i Ballerup og Egedal har vi i alt sat 76 elbusser i drift alene i år takket været et godt samarbejde med kommuner og vores operatører”, siger Dorthe Nøhr Pedersen, ad-ministrerende direktør i Movia.

Ballerup og Egedal Kommune er med i det hidtil største rykind af elbusser i Danmark. I april 2019 satte Movia sammen med Roskilde Kommune 20 elbusser på alle byens buslinjer. Samme dag som Ballerup og Egedal Kommune indsætter elbusser, indsætter også København og Frederiksberg kommuner 48 elbusser på linje 2A og 18. Derved kommer 76 elbusser på gaden i Movias område i 2019.

Fakta - miljøegenskaber ved elbusteknologi

• Elbusser er 3-4 gange mere energieffektive end almindelige busser: En ny dieselbus anveder 3-4 gange mere energi til fremdrift end en elbus.
  • Elbusser støjer væsentligt mindre end dieselbusser - især når de sætter i gang.
  • Elbusserne kører 100 pct. på elektricitet.

Program lørdag 7. december

Lørdag den 7. december fejrer Ballerup, Egedal og Movia kommunernes otte spritnye el-busser på Banegårdspladsen i Ballerup klokken 10-13. Alle borgere – børn, voksne og klimaentusiaster – er inviteret til et arrangement, hvor de kan få en klimavenlig prøvetur i én af de nye el-busser, høre om busdrift og el-busser samt få lidt at spise og drikke.

Tid: Kl. 10-13
Sted: Banegårdspladsen i Ballerup. I teltet på Banegårdspladen byder vi på lidt varmt at drikke og en honningkage.

Forpremieren begynder kl. 10.00 med taler og snoreklip ved:
• Karsten Søndergaard (V), borgmester i Egedal Kommune
• Jesper Würtzen (A), borgmester i Ballerup Kommune
• Dorthe Nøhr Pedersen, administrerende direktør, Movia

De to borgmestre klipper sammen snoren til bussen.

Fra klokken cirka 10.10 kan du hvert 10. minut og helt indtil klokken 12.50 komme med på en klimavenlig rundtur i Ballerup (Ballerup st. – Linde Allé – Baltorpvej – Vestbuen – Præstevænget – Bydammen – Ballerup st.), hvor Movia svarer på spørgsmål om busdrift og el-busser.

Teknik og Miljø

E-mail: teknik-miljo@egekom.dk