Fem gode ideer til dit haveaffald
Med foråret, der banker på døren, er det helt naturligt, at mange gerne vil i haven og gøre den sommerklar. Vi har samlet fem gode ideer til, hvordan du kan gøre nyttigt brug af dit haveaffald i stedet for at aflevere det på genbrugsstationen.
I Egedal Kommune må man ikke komme haveaffald i beholderen til madaffald, da madaffald laves til biogas og haveaffald bliver til kompost og træflis. Mange gør flittigt brug af vores genbrugsstationer eller gør brug af haveaffaldsordningen, men det er ikke altid lige, at man har tid til at køre af sted i bilen, og det kan vare længe før næste afhentning. Så hvad kan man ellers gøre af sit haveaffald?
Kort sagt: Lad det blive i haven, og få nytte af det dér.
Fem gode ideer - til hjælp for haven og biodiversiteten
Vi har samlet fem gode ideer til, hvordan du kan gøre nyttigt brug af dit haveaffald. For selvom genbrugspladserne igen har åbnet, skal vi stadig blive mest muligt hjemme, og det kan bestemt have sine fordele, at lade sit haveaffald blive brugt derhjemme. Udover at spare en tur på genbrugsstationen, kan det nemlig også gavne klimaet og øge biodiversiteten. Biodiversitet er et begreb for variationen i den levende natur. Et stigende antal dyre- og plantearter uddør i et for højt tempo, og det er derfor vigtigt med tiltag, som øger mangfoldigheden af arter og økosystemer i et givent område og dermed gavner biodiversiteten. Alle fem idéer til dit havearbejde og haveaffald vil I sidste ende sikre dig en mere klimavenlig have og en øget biodiversitet.
Heldigvis spiller de fem idéer også sammen, så du kan vælge at arbejde med alle fem løsninger på samme tid, eller du kan bruge netop dén, som passer bedst til dit udendørsareal.
OBS: Der opfordres til ikke at gøre brug af idéerne, hvis der anvendes sprøjtegift i haven. Ved brug af sprøjtegift skal haveaffald køres på genbrugspladsen. Sprøjtegifte kan have en negativ indvirkning på biodiversitet og grundvand.
5 gode ideer til brug af haveaffald i egen have
Klik på de fem ideer nedenfor at bliv inspireret til hvordan du kan gøre brug af haveaffaldet derhjemme - nogle gør dit havearbejde nemmere og din have flottere - andre kan være aktiviteter med børnene.
-
1) Lad græsset ligge og få en frodigere plæne
Mange samler deres græs sammen og venter på næste haveaffaldsafhentning. Her er grunden til, at du i stedet skal lade græsset blive på plænen.
Det afklippede græs kan fungerer som naturgødning på din græsplæne, hvis du slår den omkring 1 gang om ugen eller oftere. Måden det bliver til gødning på er fordi regnorme og bakterier nedbryder det afklippede græs, og omdanner det til kvælstof, kalium og fosfor – hvilket er ren næring for græsplænen. Dette vil sikre dig en grønnere og tættere græsplæne, og derudover kan det hjælpe på at holde en højere fugtighed, så det friske græs bedre kan klare tørkeperioder.
Hvis du derimod kun slår græsset hver 14. dag, og derved lader det vokse højt, skal du ikke lade alt det afklippede græs blive liggende. Meningen er, at det afklippede græs skal kunne sive ned mellem det friske, og det skal altså ikke ligge som en ”dyne” henover plænen. Ligger der for meget græs, vil der typisk dannes gule pletter på din græsplæne, og dannes mos.
Har du overskydende græs kan du derfor lægge det i din kompostbunke. Det kan du læse nærmere om under punkt 3 ”Spar penge på gødning – lav en kompostbunke”.
-
2) Nyd at dovne den af i havemøblerne – lad haven være vild med vilje
Vil du generelt sikre dig en mere klimavenlig have, kan du med god grund tillade dig, at være doven med havearbejdet. For jo vildere have og natur, desto bedre for klimaet.
Havens træer, planter og buske binder nemlig den CO2, som findes frit i luften. Udfordringen ved denne løsning er, at du skal turde give slip på tanken om kontrol og orden i din have, og lade dine bede vokse mere naturligt og vildt. En anden idé er, at man ikke klipper hele græsplænen, men eksempelvis lader et område vokse frit som eng med højt græs, eller sår brev med vilde blomster. Dette er for at øge biodiversitet, der, som sagt, er det overordnede begreb for variationen i den levende natur og naturens mangfoldighed.
Læs nærmere i denne artiklen:
https://www.tv2ostjylland.dk/tv2dk/ekspertens-bedste-rad-sadan-gor-du-din-have-mere-klimavenlig
-
3) Spar penge på gødning – lav en kompostbunke
Vil du alligevel gerne samle lidt af dit haveaffald, er det en god idé at lave en kompostbunke. Vi starter med at aflive myten om, at kompostbunker lugter og tiltrækker fluer og rotter. Lugt og fluer kommer kun, hvis ikke den bliver holdt ordenligt, og rotter tiltrækkes ikke af kompost-bunker, som kun består af haveaffald.
Kompostbunken kan ligge frit, eller du kan lave eller købe en beholder, hvor du fylder dit haveaffald (blade, mindre grene og græs) i. Haveaffaldet vil over en periode blive nedbrudt til kompost, som du kan bruge til jordforbedring og til at gøde planterne i haven. På den måde ligger der også en økonomisk gevinst, så du, stedet for at købe gødning, kan bruge pengene på nye planter til haven. Når det gamle lager af kompost er brugt op, vil man fremover heller ikke kunne hente kompost på Ølstykke Genbrugsstation hele året, så det er en god ide at have lidt derhjemme. Er der ikke plads til en stor kompost bunke, kan det lægges under hækken, eller rundt om i bedene.
Madaffald som eksempelvis grøntsagsskræller eller lignende kan bruges, men læs om dette først, da andet madaffald netop kan tiltrække rotter.
Læs mere om hvordan du plejer og holder din kompostbunke på den bedst mulige måde, ved at følge dette link: https://www.bolius.dk/kompost-16576
-
4) Indret og opdel haven – lav et kvashegn
Har du større mængder haveaffald som afklippede grene fra træer og buske, kan dette eksempelvis bruges til at opsætte et kvashegn. Et kvashegn er en ”struktureret” bunke af grene, kviste og andet kvas som kan fungere som rumopdeler eller hegn i haven. Du kan lave kvashegn i alle størrelser, og de fungerer fint til afgrænsning af bede eller dele af haven.
De nederste grene i hegnet vil blive nedbrudt over tid, og der vil derfor løbende være plads til mere haveaffald. Derudover kan løsningen gavne biodiversiteten i din have, binde Co2 fra luften i processen og samtidig vil den kunne anvendes som skjul- og overvintringssted for mange dyr.
Se inspiration og læs nærmere omkring hvordan du konkret bygger dit eget kvashegn ved, at følge dette link: https://www.havenyt.dk/artikler/inspiration/hegn_og_haekke/1360.htmlSkulle du have mere haveaffald, end der er plads til i dit kvashegn, kan du vælge at investere i en flishugger, hvor du selv kan lave flis til bedet af eksempelvis grene og kviste.
-
5) Lav dit eget insekthotel
Antallet af insekter er globalt faldende, og også i Danmark hvor det meste jord er opdyrket i form af marker, søger de små insekter ly og hjem i folks haver. For at sikre dem bedre vilkår i form af et godt levested, kan du vælge at bygge et eller flere insekthoteller – alt efter hvilke typer insekter du ønsker, at tilbyde plads til i din have. Det er let at komme i gang, børnene kan hjælpe til, og typisk har de fleste allerede de materialer, der skal bruges, liggende i haven.
Eksempelvis kan I vælge at bygge et krible krable hotel, med plads til både bænkebidere, regnorme, ørentviste, biller og edderkopper. Materialet der kan anvendes her er; mos, bark, blade, små-grene, mursten med huller, blade, uld, hø og træstykker. Brug evt. en paller som rum-opdeler (eller udform jeres egen som på billedet), hvor i lægger de forskellige materialer ned i, og sørg for god variation og plads i mellem materialerne, så der skabes gode gemmesteder for insekterne.
I kan vælge at hænge insekthotellet op som vist på billedet nedenfor, eller lægge det på jorden i hjørnet af haven. Igen er det alt efter hvilke insekter I ønsker, der skal tjekke ind på hotellet. Ligger hotellet på jorden, kan I få regnorme og bænkebidere med, hvorimod i der kommer flere flyvende insekter til det ophængte hotel.Læs nærmere og se flere insekthoteller ved at følge linket:
https://www.dn.dk/nyheder/guide-sadan-bygger-du-insekthoteller-til-din-have/
Kontakt
Klima, natur og miljø
Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: affald@egekom.dk
Tlf.: 7259 7664
Mandag 8-14
Tirsdag og onsdag 10-14
Torsdag 10-17.30
Fredag 10-12