Arktisk plante er blevet til forretningssucces i Egedal

I Stenløse ligger en arktisk succes. Kvann Kompagniet. Med flid, interesse for Grønland, engagement og nysgerrighed, har de to kvinder bag virksomheden, opbygget en spirende forretning der udspringer fra den Grønlandske natur.

Hvad har Grønland og Egedal til fælles? Ikke umiddelbart meget. Men faktisk findes der en lille plante der binder de to områder sammen. Kvann. Planten havde for Danmarks vedkommende sin storhedstid i middelalderen, men på Rolandsgården ved Knardrup i Stenløse produceres der øl, bolcher, gin, sirup, krydderier, snapse og meget mere af den grønlandske planteurt. I Egedal Kommune, hvor Kvann Kompagniet har hjemme, har borgmester Karsten Søndergaard som målsætning, at skabe de bedste forhold for erhvervslivet og har for nylig lanceret en kampagne, der netop skal sætte fokus på at handle lokalt i de Egedalske butikker og virksomheder. Derfor var han tirsdag på besøg hos Kvann Kompagniet.

- Historien om Kvann Kompagniet og selve planten er helt fantastisk. Jeg havde ikke hørt om Kvann før, men efter i dag vil jeg aldrig glemme det. Både smagen og historien er helt enestående. Jeg er virkelig positiv overrasket over, at sådan et firma kan blomstre op i Egedal. Ud over at folkene bag har en god ide og en historie om Grønland, som de gerne vil fortælle, så kræver det hårdt arbejde, at få et så unikt produkt ud over rampen. Den slags historier skal vi i kommunen være med til at fortælle. Jeg er meget imponeret, siger Karsten Søndergaard.

Kvann Kompagniet har en lille Kvannmark på gården, men importerer hvert år store mængder fra den vilde Sydgrønlandske natur, hvor fjeldkvanens smag er kraftigere end den strandkvan der kan findes rundt i Danmark. Og har Kvann Kompagniet har blandt andet som målsætning at få den gamle aromatiske køkkenurt med den intensive smag tilbage på de danske madborde.

Kultur og historie afgørende for salg

Ejerne bag virksomheden er tidligere reklame- og madfotograf Marianne Bjerre, der har været med fra starten samt grafiker Maria Lundén, som blev medejer for knap fire år siden. Begge ser de virksomheden som mere end blot en forretning. Med et stort hjerte for Grønland, er virksomheden også en mulighed for at få sat fokus på den grønlandske historie og kultur.

- Jeg har et stort hjerte for Grønland og ser os helt klart også som kulturformidlere. Vi dykker ned i Grønlands historie og inddrager den i vores virksomhedskoncept. Derfor er en del af vores samarbejdspartnere kulturinstitutioner, som beskæftiger sig med historien om vikingerne, der drog på togt, og munkene som var foregangsmænd på udvikling af lægevidenskab og gastronomi i den tidlige middelalder. Og en af vores helt store kunder er Air Greenland, hvor kunderne kan købe vores produkter og får serveret smagsprøver både til og fra Grønland. Men præmissen for at vi overhovedet kan sælge vores produkter er, at vi samtidig fortæller historien bag, siger Marianne Bjerre.

Kvann Kompagniets primære salg foregår til og fra Grønland i flyene hos Air Greenland. Men for ganske nylig, er det også blevet muligt at købe alle produkterne i den toldfri lufthavn i Søndre Strømfjord, Kangerlussuaq. Herudover sælger diverse turoperatører og turistbutikker på Grønland også produkterne, dog ikke alkoholen, der med de Grønlandske afgifter er usælgelige.

Marianne Bjerre startede Kvann Kompagniet i 2012 på bagkant af finanskrisen og har haft vækst lige siden. Kunderne er blandt andet rejseentusiaster, der interesserer sig for Arktis og historien bag og typisk også har en gastronomisk interesse.

- Vores mål er at give isolerede samfund en mulighed, for at vise deres unikke produkter og hjælpe dem til at skabe en platform, som kan bidrage til deres eksistens, siger Marianne Bjerre.

Kvanen blev i Middelalderen brugt som erstatning for sukker sammen med sur frugt. Men med start på import af sukker fra Vestindien gik kvann langsomt i glemmebogen, Men nu har planten eller urten om man vil, altså fået et comeback.

Kvann Kompagniet importerer planten fra Grønland sammen med bl.a. Timian, Grønlandsk post og Sortebær. Krydderierne bruges blandt andet til at brygge en dejlig kvan Ale, gin, fire forskellige urtesnapse og urtete. Produkterne der typisk sælges via business to business, kan også købes til virksomheder som gaveæsker i forskellige kombinationer, men findes helt unikt også hos Møllehøj i Søsum, hos Meny i Måløv eller gennem ”Smag på Nordsjælland.”

Læs mere på www.kvannkompagniet.com

Kvann Kompagniet
Kvann Kompagniets sortiment. Foto: Egedal Kommune
Kvann Kompagniet (2)