Gratis influenzavaccination

En rask beslutning. Ekstra vigtigt at blive vaccineret i år, hvor vi står midt i en global pandemi

Dame +65

"Influenza er ikke en alvorlig sygdom for de fleste. Men for personer over 65 år, mennesker med visse kroniske sygdomme og andre i særlig risiko kan influenza udvikle sig meget alvorligt og i nogle tilfælde være livstruende. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver vaccineret, hvis man tilhører en af de grupper, der er i særlig risiko,” siger overlæge Bolette Søborg.

Flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, er også i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med COVID-19. Derfor er det ekstra vigtigt at huske at blive vaccineret i år, hvor vi står midt i en global pandemi. Hører man til en af de grupper i særlig risiko, bør man bestille tid til vaccinationen hos lægen eller der, hvor man plejer at blive vaccineret.

Gratis vaccination til sundheds- og plejepersonale

I år får social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, læger og andet sundheds- og plejepersonale, der har tæt kontakt til personer i særlig risiko, også tilbud om en gratis vaccination mod influenza. Det skyldes den nuværende situation med COVID-19. Er du sundheds- og plejeansat, kan du forhøre dig om vaccinationen på din arbejdsplads.

”Når sundheds- og plejepersonale bliver vaccineret, beskytter de samtidig de særligt udsatte borgere og patienter, som de har tæt kontakt med, mod influenza. Det er et særligt tilbud i år, hvor vi både har influenza og COVID-19 på samme tid”, siger overlæge Bolette Søborg.

Hvem er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination?

Personer i risikogrupperne tilbydes vaccinationen, fordi de er i risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de får influenza. Flere af risikogrupperne er også i særlig risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver syge med COVID-19. Derfor er vaccinationen mod influenza særlig vigtig i år.

Følgende borgere er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

• Alle personer, der er fyldt 65 år
  • Personer, der lever med kroniske sygdomme som:
    • Kronisk lungesygdom
    • Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
    • Diabetes 1 eller 2
    • Medfødt eller erhvervet immundefekt
    • Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
    • Kronisk lever- og nyresvigt
    • Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
  • Svært overvægtige
  • Førtidspensionister
  • Immunsupprimerede og deres husstandskontakter efter lægelig vurdering
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til personer i særlig risiko
  • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Hvordan får jeg vaccinationen?

Hvis du er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, kan du kontakte din læge eller det sted, hvor du plejer at blive vaccineret og bestille tid til vaccination. Vaccinationen kræver kun et enkelt besøg. Er du i tvivl om, hvorvidt du eller en af dine nærmeste hører til en af grupperne, der er beskrevet her på siden, kan du kontakte lægen, som kan hjælpe dig med at vurdere, om vaccinationen er relevant for dig.

influenzavaccination

Sundhed og Omsorg