Nyhed

Græsslåning i grøftekanter fremmer biodiversiteten

Forårets sprintere, græs og brændenælde, skal holdes nede, så flere arter får en chance. Egedal Kommune slår grøftekanterne tidligere end før og tager dermed både hensyn til trafiksikkerhed og biodiversitet

Fra 1. til 15. maj vil man kunne se maskiner slå grøftekanterne i Egedal Kommune. Og det er der faktisk en god grund til. For en tidlig slåning af grøftekanterne fremmer biodiversiteten. Og det er bedre for biodiversiteten end helt at lade være:
- Vi har jo gang i projektet Vild Med Egedal, hvor vi arbejder på at fremme biodiversiteten på mange områder. Derfor kan det godt ske, at nogle borgere vil synes, at det virker mærkeligt, at vi nu slår grøftekanterne – men vi har en god grund. For med en tidlig slåning giver vi plads til urter og blomster, der ellers vil blive kvalt af græs og brændenælder, der lægger hurtigst fra start om foråret, forklarer Bo Vesth, der er er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune.

Græsslåningen er i år rykket 3 uger frem: Med en tidlig slåning sættes græs og brændenældernes hastige forårsvækst i stå længe nok til at andre plantearter har en chance for at få lys og luft nok til et liv i grøftekanten. På den måde vil der komme flere forskellige planter, der vil blomstre på flere forskellige tidspunkter og dermed vil der komme flere forskellige levesteder til flere slags insekter.

I Egedal Kommune vil alle grøftekanter fremover blive slået 2 gange: En gang i maj og en til efteråret. Denne plan er anbefalet af Vejdirektoratet, da den giver mest biodiversitet for pengene og samtidig sikrer et rimeligt udsyn og hensyn til trafikken. 

- Til efteråret, når planterne er færdige med at sætte frø, slår vi grøftekanterne igen – men denne gang kun ind til kantpælene og ikke i hele grøftekantens bredde. I den mørke tid er det vigtigt for trafiksikkerheden, at vi kan se kantpælene. Med slåningen får vi også effektivt løsnet og spredt planternes frø og får også på denne måde givet de forskelligartede planter en forrang frem for almindeligt græs og brændenælder. Så vi får en mere blomstrende og insektsummende grøftekant og med tiden vil det kun blive vildere, siger Bo Vesth.


Fakta:
Grøftekanterne slås fra 1. maj til 15. maj og igen til efteråret på alle Egedal Kommunes veje. Dvs. alle undtagen langs A6, langs Frederikssundvejen og Tværvejen – disse grøftekanter holdes af Vejdirektoratet.
Se mere om Vild Med Egedal her

Kontakt

Klima, natur og miljø

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: klima_natur_miljoe@egekom.dk
Tlf.: 7259 6000

Mandag 8-14
Tirsdag og onsdag 10-14
Torsdag 10-17.30
Fredag 10-12