Eftertænksomt Værn i Veksø indvies 3. september

Kom med til festlig fernisering i Veksø, og følg med, når naturen og tiden nu overtager kunstværket Værn; en jernkonstruktion, der får os til at tænke over menneskets rolle i naturen. Egedal Kommunes kunstråd, Egedal Kommune og Veksø Borgerlaug inviterer til fernisering

I Veksø står en jernkonstruktion, der minder om et victoriansk drivhus – men uden ruder. Er det en opgivet drivhusdrøm, hvor naturen har taget over? Nej – det er kunstværket Værn, som med tiden vil ændre udseende og sætte tanker i gang om menneskets plads i naturen.
Værket er lavet af kunstneren Bodil Damgaard Møller og hedder Værn:
- Mennesker har til alle tider haft brug for et værn mod naturen. Vores værn har været at tæmme naturen med landbrug, diger mm. Vejret, årstiderne, dyrene og planterne er nu i oprør grundet klimaforandringerne. Nu er vi i en situation hvor vi skal værne os mod vores egen kontrol af naturen - værnet har vendt sig imod os og vi er mere sårbare end nogensinde, fortæller Bodil Damgaard Møller, der selv bor i Veksø.

Debatskabende stedsmarkører

Egedal Kommunes kunststrategi sætter rammer for den offentlige kunst i Egedal. Egedal Kunstråd skal realisere strategien og tage stilling til den nye kunst i Egedal. Kunstrådet består af tre kultur-kyndige borger og tre politikere.
I Egedal købes kunst via midler uden for driftsbudgettet: Når Egedal Kommune sælger grunde og ejendomme overføres 2% af salgsindtægterne til en kunstpulje. I løbet af 2021 er der realiseret mange værker rundt om i kommunen, der inviterer borgere og besøgende ud og opleve kunsten og kommunen. Se mere på egedalkommune.dk/kunstiegedal.
Et af kriterierne for Kunstrådets valg af værker er, at kunsten skal være debatskaber og fungerer som stedsmarkører.
Borgmester Karsten Søndergaard er formand for Kunstrådet og med til at udvælge de værker der skal indkøbes:
- Værn er vokset op af Veksøs egen muld. Ideen kommer fra Veksø-kunstneren og Veksøs borgerlaug har været med til at virkeliggøre det. Det er et værk som alle, der kører forbi på Frederikssundsvejen, og særligt Veksø-borgere, kan følge med i, og som vil ændre sig i takt med omgivelserne. Så når man ser det, kan man ikke undgå at tænke over tidens naturlige forandringer og de forandringer, som vi laver på naturen. Jeg glæder mig til indvielsen og til at komme forbi fremover og se, hvor vildt det kan blive i Veksø.

Når naturen tager over

Et drivhus er symbolet på en tæmmet natur. Men i Værn er plantet vilde planter, der skal overtage konstruktionen. Med tiden vil Værn blive vildere og vildere.
- Værn er en smuk reminder om det arbejde for biodiversiteten og klimaforandringer, der er i gang og som skal fortsætte. Vi skal have mere vild natur, for det vilde står godt imod forandringerne og er en uundværlig del af det økosystem, som vi som mennesker også er en del af. Værket skal minde os om menneskets rolle i naturen. At vi er afhængige af naturen og når vi går imod naturen, skader vi os selv, siger Bo Vesth, der som formand for Teknik- og Miljøudvalget netop arbejder med Egedal Kommunes biodiversitetsstrategi Vild Med Egedal.

Fakta:
Fernisering fredag den 3. september kl. 17.00-18.30. Veksø Borgerlaug er sammen med Egedal Kommune vært og sørger for liflige toner og byder på et glas til ganen.
Værn er lavet af Bodil Damgaard Møller og realiseret med støtte fra Egedal Kommunes Kunstråd i samarbejde med Veksø Borgerlaug.
Ferniseringen foregår i Veksø på hjørnet mellem Hovevej og Maglehøj Allé, se kort

By, Kultur og Borgerservice

E-mail: cbk@egekom.dk