Sortér dit affald på farten

Har du set de nye skraldespande i bybilledet? Hen over sommeren laver kommunen forsøg med affaldssortering ved Rådhus Allé i Ølstykke, Ølstykke Bypark og badestedet ved Buresø.

Kender du det: Du er på farten og har spist et æble, en sandwich og drukket en sodavand. Nu vil du gerne af med skraldet; et æbleskrog, noget plastik og en flaske. Men der er kun én skraldespand, så det hele ender samme sted. Fortvivl ikke – for nu indledes et forsøg med affaldssortering på gader og stræder.

Egedal Kommune har udviklet skraldespande, der er pæne nok til at stå fremme, og som indbyder til kildesortering. Hen over sommeren vil skraldespandene være at finde på udvalgte steder: Rådhus Allé i Ølstykke, Ølstykke Bypark og badestedet ved Buresø, så du her kan sortere i både Restaffald, Madaffald, Glas, Plast, Papir og Metal.

Dialog med erhvervsliv og borgere

De tre placeringer er valgt i samarbejde med lokale erhvervsdrivende og input fra borgere. På Rådhus Allé har repræsentanter fra butikkerne været inde over placeringen, og efter sommeren vil kommunen i dialog med dem vurdere, om placeringen virker efter hensigten.

- I stedet for at stå spredt er skraldespandene nu samlet, der hvor folk tit mødes. Samtidig er der kommet flere bænke, de erhvervsdrivende har sørget for flotte blomsterkummer, og det tilsammen giver en mere central plads på Rådhus Allé, forklarer Lars Krog, afdelingsleder på kommunens materielgård.

Super brugbare input fra borgerne

Også Ølstykke Bypark er med i forsøget, fordi der her er et godt samarbejde med borgerne:

- I Byparken prøver vi mange ting af, og vi får super mange brugbare input fra borgere, der bor ud til parken, bl.a. via app’en ’Tip Egedal’. Nu afprøver vi skraldespande med kildesortering her, og den feedback, vi får fra beboere og andre borgere, tager vi med videre, siger Lars Krog.

Badestedet ved Buresø er også valgt på baggrund af borgernes ønsker: De har via en opsat postkasse kunnet give forslag til, hvad der mere skulle ske ved badestedet, og her har et genkommende ønske været bedre mulighed for at komme af med skraldet. Nu er håbet, at de nye løsninger vil dæmme op for overfyldte spande ved badestedet.

Automatisk tømning sparer penge

Samtidig bliver alle de offentlige skraldespande digitaliseret: Skraldespande langs veje og stier får indbygget en chip, der automatisk sender besked til Materielgården, når spanden er 70% fyldt. Det effektiviserer tømningen, sparer fællesarealerne for overfyldte skraldespande, der ’spilder’ affaldet, og sammen med en ny indsamlingsbil sparer løsningen kommunen for 950.000 kr. om året.

Hvordan oplever du placeringen af de nye skraldespande?

Tip kommunen via app’en ’Tip Egedal’, eller skriv til os på vej@egekom.dk

E-mail: presse&kommunikation@egekom.dk

Uden for almindelig telefontid kontakt:

Pressevagten

Kommunikationschef