Nyhed

Små forskere i felten for insekterne

I går kiggede elever fra Balsmoseskolen nærmere på insekterne. Bevæbnet med en masse fangstudstyr undersøgte de forskellige smådyr de kunne finde ved deres skole. Undersøgelsen var del af et større projekt om mere biodiversitet i børnehøjde.

1.b på Balsmoseskolen var onsdag d 9 juni med Egedal Kommunes naturvejleder Mette Blæsbjerg ud for at finde og studere mariehøns, bier, edderkopper og alle de andre mindste insekter og smådyr der kan krybe, kravle og flyve omkring deres skole,

- Det har handlet om at finde mange forskellige insekter, ikke bare om hvilke vi fanger, siger Mette.

Eleverne afprøvede forskelligt fangstudstyr og fik til opgave at finde en masse forskelige slags smådyr. Det krævede at eleverne undersøgte dyrene helt tæt på for at finde ud af hvordan dyrene ser forskellige ud – f.eks. hvor mange ben eller vinger har det, dyrets farve og mønster, og om det f.eks. er hårdt eller blødt.

-  Ved at undersøge dyrene nøje kan man også opdage de små forskelle og ligheder, som viser, om det er to dyr af samme art eller om det er forskellige arter. Det er et vigtigt redskab for at arbejde videre med naturen, og giver en meget bedre forståelse af dyrene og deres levevis, fortæller Mette.

Det er ikke første gang 1.b arbejder med natur og biodiversitet. Som et led i at få større biodiversitet i Egedal Kommune var samme klasse tidligere på året ude for at så blomsterfrø på et stykke jord ved skolen – både nogle frø, de selv havde samlet, og nogle fra Egedals vilde blomsterblanding. Det er meningen at klassen skal følge med i, hvad der sker med smådyrene, der hvor blomsterne gror. Projektet er en del af Egedal Kommunes biodiversitetskampagne Vild Med Egedal.

I dagens undersøgelse fandt klassen 22 forskellige slags dyr, heriblandt forskellige slags bier fluer, guldsmede, snegle og bænkebidere. 

Børne-Bio-Blitz

Dagens ”Børne-bioblitz” er blevet til som del af det landsdækkende Kriblekrable-projekt, der i år har et tema om forskellighed i naturen. Det betyder, at små forskere i hele Danmark kan blive kloge på forskelle og ligheder mellem alverdens smådyr i nærområdet.

Med en række inspirationsmaterialer og udstyr vil projektet at så et frø hos børnene, der sidenhen kan spire og gro til en forståelse af de store udfordringer i vores verden lige nu med mange truede arter og biodiversitet, der forringes.

Fakta:
Der findes mere end 40.000 arter af planter og dyr i Danmark, ingen kender dem alle. Men ved at tælle ben, antenner og øjne, se på former, farver og størrelser kan man sammenligne dyrene og se de små forskelle og ligheder der viser, hvilken art det er.

Naturvejledning Danmark forventer, at omkring 75.000 børn deltager i Krible Krable aktiviteterne over hele Danmark. Krible Krableprojektet er udviklet af Naturvejledning Danmark i samarbejde med DR Ramasjang, og er støttet af Novo Nordisk Fonden fra 2019-2022 med en donation på 17 mio. kr.

Kontakt

Teknik og Miljø

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: teknik-miljo@egekom.dk
Tlf.: 7259 6000

Mandag 8-14
Tirsdag og onsdag 10-14
Torsdag 10-17.30
Fredag 10-12