Nyhed

Gratis kompost til haven

Skal du i haven i påsken, så kan du nu hente gratis kompostmuld på genbrugsstationerne.

Kompost skovles
Kompost skovles

Gratis kompost i foråret

Fra den 20. marts - 16. maj kan du gratis hente kompost på Egedal Kommunes tre genbrugsstationer. 

NB: Husk at medbringe din egen skovl og at holde god afstand til andre . For at mindske smittefaren er alle skovle og koste fjernet fra genbrugsstationerne.

Du kan se adresser og åbningstider for genbrugsstationerne ved nedenstående link.

Gode råd om komposten

Komposten er meget næringsrig og skal altid blandes med jord eller sand. Hvis du sår eller planter i den rene kompost, risikerer du at ødelægge planten og svide dens rødder.

  • Græsplæne, urtehave og plantebed: Fordel 4-5 cm kompost ud over jorden og bland den med de øverste 10-15 cm jord/muld. Ønsker du en grønnere græsplæne, kan du med fordel ”topdresse” din plæne et par gange i løbet af sæsonen – dvs. blande 1/3 kompost med 2/3 fint sand og sprede blandingen i et tyndt lag 5-10 mm jævnt over plænen. Arbejd den herefter ned i bunden med en rive eller en kost.
  • Potter og kummer: Bland komposten med jord eller sand - ca. 1/4 kompost.
  • Vitamintilskud til de gamle planter: Gammel beplantning som træer, buske og stauder er ofte gået i stå, da jorden mellem planterne kan være tør og komprimeret. Fordel 4-5 cm ren kompost som topdækning omkring planten. Så får jorden tilført gødning og holder bedre på den sparsomme fugt, og efter få måneder vokser planterne igen. Komposten overholder alle lovpligtige grænseværdier og er behandlet, så den er fri for snegleæg og ukrudtsfrø.

Genbrug af ressourcer

Komposten er lavet af alt det haveaffald, borgerne har afleveret på genbrugsstationen og i andre haveaffaldsordninger gennem det sidste års tid. Komposten er blevet komposteret hos Gemidan, som er specialiseret i bl.a. miljøteknik og genanvendelse. Ved at omsætte haveaffaldet til kompost, genbruger vi ressourcerne og recirkulerer næringsstoffer til naturen. Husk, at når du går i haven, og efterfølgende skal af med haveaffaldet, så skal afleveres på genbrugsstationen eller hentes via bestilling med vores haveaffaldsordning. Haveaffald hører ikke til i Madaffaldsbeholderen (tidligere kaldt Bioaffald). Madaffaldet sendes nemlig til biogasanlæg, som er en helt anden proces end komposteringen af haveaffaldet. Læs mere ved at klikke på siden om kompost nedenfor.

Kompostmuld i hænder

Kompost

Her kan du læse om hvad der sker med dit haveaffald, og hvad kompost egentlig er.

COLOURBOX11857510
Nyhed

Fem gode ideer til dit haveaffald

Med foråret, der banker på døren, er det helt naturligt, at mange gerne vil i haven og gøre den sommerklar. Vi har samlet fem gode ideer til, hvordan…