Boligselskab siger farvel til gas og goddag til fjernvarme

Nu skal det være slut med russisk gas i afdeling Hindbærvangen under Ledøje-Smørum almennyttige Boligselskab. Boligselskabet har nemlig fået økonomiudvalgets nik til at, de kan optage et kreditforeningslån til etablering af fjernvarme.

Godt 20 millioner kroner. Det er prisen for at udskifte den omdiskuterede gas med fjernvarme i de almennyttige boliger på Hindbærvangen. Derfor havde Ledøje-Smørum almennyttige Boligselskab, ansøgt Egedal Kommune om godkendelse til at optage et kreditforeningslån på i alt. 20.032.000 kroner til at etablere fjernvarme. Det ønske sagde økonomiudvalget i Egedal Kommune i går ja til, da de drøftede punktet på gårsdagens økonomiudvalgsmøde.

Afdelingen Hindbærvangen har gennem nogle år drøftet mulige løsninger for valg af fremtidig varmekilde.

På et ordinært afdelingsmøde den 30. august sidste år skulle beboerne enten godkende etablering af fjernvarme eller renovering af afdelingens gasfyr. Beboerne besluttede derfor, at afdelingen skulle fjernvarmeforsynes. Det er nemlig heller ikke muligt at få etableret varmepumper i afdelingen, da det ikke kan lade sig gøre teknisk. Og da afdelingen i dag har gasfyr, som skal udfases fra år 2030 var valget ligetil. Da fjernvarme desuden er den mest rentable og ikke mindst bæredygtige løsning.

Huslejen stiger

Finansieringen der altså skal ske ved optagelse af et 30-årigt realkredit på 20.032.000 kr. betyder dog samtidig at fjernvarmeprojektet vil medføre en huslejestigning på 9,36 % for lejerne. Beboerne har på et ekstraordinært afdelingsmøde den 2. februar 2022 godkendt et revideret finansieringsoverslag for fjernvarmeprojektet og organisationsbestyrelsen har ved skriftlig votering godkendt fjernvarmeprojektet, herunder låneoptagelsen og den medfølgende huslejestigning.

Sådan stiger priserne:

Månedsleje for en bolig på 26,5 m2 stiger med 279 kr. (fra 2.977 kr. til 3.256 kr.)

Månedsleje for en bolig på 70,5 m2 stiger med 592 kr. (fra 6.329 kr. til 6.921 kr.)

Månedsleje for en bolig på 85 m2 stiger med 696 kr. (fra 7.440 kr. til 8.136 kr.)

Månedsleje for en bolig på 109 m2 stiger med 874 kr. (fra 9.336 kr. til 10.210 kr.)

- Jeg synes det er et rigtig godt initiativ. I en situation hvor hele verden diskuterer hvordan vi bliver fri af russisk energiforsyning, så er beslutningen ligetil. Det er både bæredygtigt, langsigtet og velovervejet af foreningen at vælge fjernvarme som varmekilde. Alle steder i Egedal er vi i gang med at se på hvordan vi kan lukke for gashanerne, så det her er endnu et fornuftigt skridt i den retning, siger Egedals Borgmester Vicky Holst Rasmussen.

Borgmestersekretariatet

E-mail: borgmestersekretariatet@egekom.dk

Mandag 8-14
Tirsdag og onsdag 10-14