Nyhed

Kom og byd bautastenene velkommen i Dyvelåsen

Torsdag d. 27. oktober kl. 15:30 indvier vi stenene, som nu indgår i et historisk anlæg langs stien mellem Skebjergvej og Kong Svends Høj i Smørum.

Bautasten

Ved arkæologiske udgravninger ved Dyvelåsen i 2016 blev der gjort et spektakulært fund af 4 bautasten og yderligere spor efter 5 andre bautasten, der var gravet op. Det er meget sjældent, at man finder bevarede bautasten på deres oprindelige placering.

Egedal Kommune har derfor besluttet, at de 4 bautasten skal blive stående på deres plads. Sammen med en markering af de fjernede bautasten, fortæller stedet historien om områdets fortid. Stenene indgår nu i et historisk anlæg langs gå- og cykelstien mellem Skebjergvej og Kong Svends Høj.

Bautastenene har formentlig forbindelse til den tidligere (1989-91) udgravede vikingegravplads Rytterkær, der med 125 grave er den største kendte vikingegravplads fra Sjælland med civile begravelser.

1. Viceborgmester og formand for Kultur, Fritid- og Erhvervsudvalget Charlotte Haagendrup og formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget Bo Brøndum Pedersen deltager på dagen. De udtaler sammen: ”Egedal Kommune har så meget spændende historie og enestående natur, så det er et fint samarbejde mellem Natur og Kultur, når vi gør det mere tilgængeligt at finde frem til de mange perler i kommunen.”

Find stenen

Du kan gå ad stien til bautastenene, der ligger mellem Gryti 6 og stikvejen Råbroparken 28 og 30, 2765 Smørum.

Fakta

  • Bautasten er nok mest kendt fra tegneserien Asterix, hvor Obelix altid slæber rundt på bautasten.
  • I jernalderen og vikingetiden blev bautasten brugt som gravmarkering og mindesten for vigtige personer – som en slags forløber for runesten, men uden indskrift.
  • Vejnavnene i det nye boligområde er også inspireret af områdets tidligere navn: Grydeåsen – åsen med samling af sten - der formentlig også henviser til bautastenene.

Kontakt

Kultur og Fritid

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: kulturogfritid@egekom.dk
Tlf.: 7259 6000