Stor iver for at lære tømrer- og snedkerfaget
Det var en begejstret borgmester, der i tirsdags var med 8.Y fra Ganløse Skole på besøg i Ganløse-virksomheden BEATRÆ for at se, hvordan engagement blandt lærere og lokale virksomheder kan danne spændende samarbejder til gavn for både eleverne og den lokale virksomhed.
Eleverne fra 8.Y fra Ganløse Skole var i tirsdags ude ’i den virkelige verden’ for at lære mere om de mange spændende opgaver, man som tømrer og snedker beskæftiger sig med. Værten var det lokale tømrer- og snedkerfirma BEATRÆ, som med stort engagement havde lagt op til en indholdsrig dag, hvor eleverne bl.a. fik lov til at bygge deres egne fuglehuse.
BEATRÆ har i samarbejde med lærer Jon Ammendrup fra Ganløse Skole skabt et undervisningsforløb, hvor eleverne først introduceres til håndværksfaget og derefter bliver inviteret på besøg i virksomheden, hvor de med sav, tommestok og blyant får til opgave at kreere de fineste fuglehuse. Borgmester Vicky Holst Rasmussen var inviteret med for at opleve, hvordan et skole/virksomheds-samarbejde gavner alle parter, og hun var slået bagover af begejstring for dén iver, hun så blandt eleverne, der ivrigt kastede sig over træstykkerne og uden tøven gik i gang med dagens opgave.
”Det er tydeligt at se, hvordan det store engagement, som både lærer Jon Ammendrup og medarbejderne fra BEATRÆ har lagt i dette samarbejde, smitter af på de unge elever. Jeg er virkelig begejstret over at se, hvor dygtige og kreative de unge elever er. BEATRÆ fortjener en kæmpe ros for dét engagement og de rammer, de har sat op for de unge i dag. Det er virkelig gennemført, og jeg kan jo se på eleverne, hvor begejstrede de er. Jeg håber at de unge med denne oplevelse får øjnene op for de muligheder, der er med en erhvervsuddannelse”, fortæller Vicky Holst Rasmussen.
Også Jon Ammendrup, 8.Ys lærer fra Ganløse Skole, gik begejstret til dagens opgave, og kunne næsten ikke løsrives fra høvlebænken. Jon har sammen med August Monefeldt Frøde fra BEATRÆ sammensat dagens program, og han var ovenud lykkelig for elevernes modtagelse og gå-på-mod. Han var helt overbevist om at dét at eleverne får lov til selv at kreere et reelt stykke arbejde og et færdigt produkt gør opgaven mere virkelighedsnær, og skaber motivationen blandt eleverne.
Det bekræftes også, da vi spørger eleverne, hvad de synes om den noget anderledes skoledag med svar som ”det er megasjovt” og ”virkelig fedt”.
Håber på at inspirere andre virksomheder
Spørger vi August Monefeldt Frøde, projektleder fra BEATRÆ, hvorfor de vælger at deltage i dette samarbejde, er svaret klart: ”Vi gør det for at få lov at være med til at inspirere unge mennesker til at overveje en uddannelse som tømrer eller snedker. Vi ved at der er for få unge mennesker, der søger ind på erhvervsuddannelserne, og det synes vi er synd. Vi vil gerne være med til at rykke lidt i forståelsen af, hvad det vil sige at være tømrer eller snedker. Vi mener at det er en del af vores faglige ansvar at være med til at fortælle historien om hvem vi er og hvad vi kan. Der er så mange fantastiske aspekter i træfagene, som vi håber på at sætte lidt i perspektiv for eleverne.”
Men hvad får en virksomhed som BEATRÆ ud af at deltage i dette samarbejde? ”Vi får lov at støve vores faglige stolthed af, og minde os selv om, hvor fedt det er at have lært at bygge noget med hænderne. At have lært et håndværk er noget man tager med sig resten af livet. Uanset om man praktiserer det professionelt eller vælger andre veje efter sit svendebrev. Vi håber på at kunne give nogle unge mennesker en god og anderledes dag, og måske nogle friske øjne på tømrer/snedkerfaget. Én enkelt skole/virksomhedsdag løser med sikkerhed ikke den udfordring, vi står overfor. Men måske kan vores bidrag være med til at inspirere andre virksomheder til at tænke i de samme baner som os”, fortæller August Monefeldt Frøde.
Flere piger i håndværksfagene
En af BEATRÆs tømrere, Henrik Pedersen, deltog også i dagens opgave, og hjalp de unge elever med at kreere de fine fuglehuse. Han var overrasket over at se, hvordan især pigerne ivrigt gik til opgaven. Henrik – der arbejder som frivillig på en lektiecafé for unge lærlinge – håber at se flere piger i tømrer- og snedkerfaget: ”Pigerne kan virkelig noget med det her håndværk. De viser snilde og kan bare dét med finishen. Det ligger i deres gener. Jeg er også censor på tømreruddannelsen, og jeg oplever, at der begynder at komme flere piger ind i faget. Der er også flere af de piger, der er her i dag, som jeg sagtens kan se arbejde hos os i fremtiden.”
En ny beboer flytter ind på borgmesterkontoret
Det var ikke kun eleverne, der blev sat i arbejde på dagens besøg. Også borgmester Vicky Holst Rasmussen blev sat til at bygge et fuglehus, og fik undervejs hjælp af de andre elever, som havde flere gode tips og tricks. Vicky måtte dog kaste håndklædet i ringen, og overlod færdiggørelsen af hendes fuglehus til en gruppe piger, som ivrigt kastede sig over opgaven. Vicky aftalte med pigerne at fuglehuset skulle op og stå på borgmesterkontoret, og hvem ved – måske Vicky får selskab af en lille gråspurv en dag. Vi glæder os i hvert fald til at se det endelige resultat, når pigerne lægger vejen forbi.
Der skal også lyde en stor tak til byggemarkedet Carl Ras, som venligst donerede materialet til dagens opgave.
Om BEATRÆ
Snedker- og tømrerfirmaet BEATRÆ blev stiftet tilbage i 2001, og navnet er dannet af ordene ”bearbejdning af træ”. Firmaet har 40 medarbejdere – alle uddannet som enten snedkere eller tømrere, som udfører professionelt snedker- og tømrerarbejde for både privatpersoner, virksomheder og offentlige institutioner. De typiske arbejdsopgaver er indenfor nybyggeri, tilbygning, ombygning, renovering, vedligeholdelse, servicearbejde og hoved- og fagentreprise. Deres firma ligger på Ringbakken i Ganløse.
Læs mere her.
Sammen skaber vi fremtidens skole …
… er et projekt med det overordnede formål at åbne skoler og virksomheder (private og offentlige) for hinanden i et samarbejde.
Naturfagslærere fra folkeskolens overbygning tager som det første på en række besøg hos virksomheder og får et indblik i en verden, de typisk ikke kender. Dette kan bl.a. inspirere til et anderledes undervisningsforløb.
I Egedal samarbejder lærerne fra syv skoler med lokale virksomheder, og der udvikles nyt undervisningsmateriale, der bygger bro mellem skolen og virksomheden. I samarbejdet vil der også blive tilrettelagt et projekt, som undervisningen typisk drejer sig om op til et besøg på virksomheden. Når de så kommer ud i virksomheden, får eleverne øjnene op for, hvordan dét, de netop har lært i skolen, kan bruges i den virkelige verden.
Hensigten er at give de unge indblik i og måske lyst til en fremtid inden for naturvidenskab, teknologi, IT eller håndværk.
Naturvidenskabernes Hus ...
... er et nonprofitvidenscenter med det formål at inspirere flere børn og unge til en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.
Naturvidenskabernes Hus faciliterer et landsdækkende netværk for virksomheder og uddannelsesinstitutioner og tilbyder blandt andet undervisningstilbud til grundskoler og ungdomsuddannelser, heriblandt skole-virksomhedssamarbejder. Et eksempel på et sådant samarbejde er det i artiklen nævnte Sammen skaber vi fremtidens skole.
Samarbejdet mellem skoler og virksomheder er funderet i en praksis, hvor lærerne via praksisnært undervisningsmateriale får inspiration til, hvordan de kan ”oversætte” virksomhedens faglighed til inspirerende og anvendelsesorienteret undervisning i skolen.
For elevernes vedkommende får de mulighed for at prøve kræfter med virksomhedsrelaterede opgaver, og de møder rollemodeller, der er beskæftiget med eksempelvis teknologi og naturvidenskab. Og erfaringer og forskning viser, at interessen for disse emner stiger, når eleverne oplever, hvordan teori kan anvendes i praksis.
Du kan læse mere om Naturvidenskabernes Hus her: https://www.nvhus.dk/
Deltagende skoler og virksomheder
I foråret 2023 er der følgende parløb:
- Balsmoseskolen – Smørum Golfklub
- Bækkegårdsskolen – HP EL
- Boesagerskolen – Fremtidens Landbrug
- Ganløse Skole – Beatræ
- Maglehøjskolen – Benny Johansen
- Stengårdsskolen – Mermaid Medical
- Søhøjskolen – Sensata Technologies (Lithium Balance)
Kontakt
Erhvervsteamet
Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: Erhverv@egekom.dk
Tlf.: 7259 7207 eller 7259 6259