SuperZOOkelstiens sommerfugl og snegl ved Veksø
SuperZOOkelstiens sommerfugl og snegl ved Veksø

Egedals SuperZOOkelsti er verdens første af sin slags. På den 2,3 km lange cykelsti mellem Veksø og Stenløse langs med jernbanen, er der blevet opstillet 9 skulpturer af forskellige dyr. Man kan få dem til at lyse op ved hjælp af en chip på cykelhjelmen.

Egedal Kommune har gennem det internationale projekt Lighting Metropolis arbejdet med at skabe en smart og interaktiv cykelsti, der skal være med til at motivere eleverne til at cykle i skole, skabe tryghed - og huske cykelhjelmen.
Til det formål var 70 elever fra Lærkeskolen i maj2017 inviteret til workshop om deres ønsker og idéer til en bedre cykeloplevelse. Eleverne bidrog med en bunke gode ideer og det er så endt med at blive verdens første SuperZOOkelsti.

Få dit eget lysshow på cykelstien

I to områder på cykelstien, der løber langs med S-banen mellem Veksø og Stenløse, er der opstillet i alt 9 store skulpturer af forskellige dyr som elefant, zebra og sommerfugl med en højde på helt op til 2,2 meter.

Dyrene er udført i corten og har indbyggede LED lys, der vil lave et kort lysshow, når en cyklist med en chip på cykelhjelmen kommer forbi. Der er op til 6 forskellige lysshows man kan vælge imellem via en hjemmeside - se hvordan du gør nederst på denne side.

Cykelsti kan bruges til undervisning

Mens formålet i første omgang er at få eleverne til at benytte cyklen endnu mere, kan SuperZOOkelstien også bruges til undervisning i smart teknologi og programmering i folke- og ungdomsskole.

Det tekniske design bag de lysende dyr er gjort fleksibelt, så elever kan prøve deres egne ideer til programmering af i virkeligheden og se resultatet med det samme, når de cykler en tur forbi dyrene. Hvis din klasse er interesseret i det, kan I kontakte superzookelsti@egekom.dk

Lighting Metropolis

Egedal SuperZOOkelsti støttes af Supercykelstipuljen og InterReg. Projektet er det første af i alt tre Lighting Metropolis EU-projekter, hvor Egedal Kommune samarbejder med otte andre kommuner, universiteter og virksomheder i Øresundsregionen om at skabe fremtidens urbane og intelligente lys.

Sådan får du en chip og sådan registrerer du den

Hvis du ønsker, at dyrene skal lyse for dig på cykelstien skal du hente en chip til din cykelhjelm. Du kan få fat i den gratis chip på kontoret på Lærkeskolen og på kontoret på Veksø Skole eller hos bibliotekarerne i Stenløse Kulturhus eller i Borgercirklen på Egedal Kommunes Rådhus. Når du har hentet chippen skal du aktivere den på denne hjemmeside: www.superzookelsti.dk.

Kontakt

Klima, natur og miljø

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke
E-mail: klima_natur_miljoe@egekom.dk
Tlf.: 7259 6000

Mandag 8-14
Tirsdag og onsdag 10-14
Torsdag 10-17.30
Fredag 10-12